Buitenland
KRO-NCRV

Het nieuwe Turkije: 'Syriërs zijn niet meer welkom'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Het nieuwe Turkije: 'Syriërs zijn niet meer welkom'

De spanning in Turkije stijgt. Het land kampt met grote problemen, waaronder een oplaaiend vreemdelingendebat. Om grip op zijn land te houden, voelt president Erdogan zich genoodzaakt grote maatregelen te nemen.

Özcan Akyol en Gulsah Ercetin over de journalistiek in Turkije

Video niet beschikbaar

Schrijver Özcan Akyol en Gulsah Ercetin, journalist bij de NOS, praten in de studio van Spraakmakers over de huidige stand van Turkije. In het land is het vreemdelingendebat het gesprek van de dag. Turken hebben het vooral over de enorme groep Syrische vluchtelingen die in het land zijn komen wonen in de afgelopen jaren. "In 2011, toen de vluchtelingenstroom begon, was de situatie heel anders", aldus Ercetin.

"Toen werden vluchtelingen nog met open armen ontvangen en waren ze van harte welkom. Dat is in rap tempo veranderd", merkt Ercetin op. "Nergens ter wereld worden er zoveel Syriërs opgevangen als in Turkije. Dus mensen in grenssteden hebben de demografie snel zien veranderen. Ineens kwamen er duizenden Syriërs bij. In de jaren erna kwamen integratieproblemen, Syriërs die wel voor onder het minimumloon wilden werken en een toenemende werkloosheid onder Turken. Door die opgestapelde problemen is het sentiment in het land veranderd."

'Ben erg geschrokken'

Özcan ging voor zijn serie De Neven van Eus naar zo'n grensstad. "Turkse burgers weten niet zo goed wat er aan de hand is. Daardoor kan er op sociale media veel onrust en desinformatie ontstaan waardoor Syriërs en Turken nog meer tegenover elkaar zullen staan."

De schrijver zegt "heel erg geschrokken" te zijn geweest toen hij tijdens de opnames in zo'n grensstad rondliep. "Ik dacht alleen maar: 'hier zou ik óók niet willen wonen'. De mensen groeten je niet, spreken je taal niet. Als je het hebt over segregatie moet je daar eens kijken. Ik had dus wel begrip voor de Turken, maar kan ook niet zo snel een oplossing formuleren."

Links en rechts samen

Erdogan heeft wel een oplossing: zoveel mogelijk Syriërs terugsturen. De president moet iets doen met de kritiek op de aanwezigheid van de Syriërs in zijn land. "Ik denk dat dit het belangrijkste thema gaat worden tijdens de verkiezingen van volgend jaar", aldus Ercetin. "Alle partijen hebben het hier over. Oppositiepartijen willen zelfs dat alle Syriërs voor 2024 terug moeten." Volgens de journalist komt linkse en rechtse Turken samen omdat ze het eens zijn over het vreemdelingendebat. "Wat ik interessant vind, of je nou Erdogan aanhanger bent of niet: iedereen is het erover eens dat het een groot probleem is."

"Zelfs mensen die zich progressief noemen willen dit niet meer", vult Akyol aan. "Erdogan heeft een belofte gedaan om 1 miljoen Syriërs terug te sturen, maar dat gaat niet werken. Daarom zijn de verkiezingen in 2023 heel belangrijk, hij kan zomaar verliezen op dit thema."

Ster advertentie
Ster advertentie