Buitenland
VPRO

In Kirgistan zit een hele generatie gevangen tussen geopolitieke grootmachten

foto: Thijs Broekkamp
  1. Nieuwschevron right
  2. In Kirgistan zit een hele generatie gevangen tussen geopolitieke grootmachten

Ingeklemd tussen de andere '-stans' en grote buur China ligt Kirgistan, een land met hoge bergketens, eindeloze vlaktes én, in de hoofdstad Bishkek, een levendige nachtcultuur. Bureau Buitenland spreekt met journalist en fotograaf Thijs Broekkamp verhuisde naar Bishkek en sprak maandenlang met jongeren uit het hele land. Hoe kijken zij aan tegen de vele Russische vluchtelingen, de conservatieve president en de band met Rusland? En waar kan je in Bishkek een beetje behoorlijk de technoclub in duiken?

Video niet beschikbaar

Verschillende geopolitieke krachten

De gemiddelde leeftijd in Kirgistan is 27, en dat maakt hen ook meteen de grootste generatie binnen het land. "Ze worden desalniettemin weinig aan het woord gelaten", vertelt Broekkamp. "Ik vroeg me af wat hen bezighoudt en kwam erachter dat er heel veel verschillende krachten aan hun trekken. Daardoor hebben ze best een complexe identiteit."

chevron right
chevron right
foto: Thijs Broekkamp

Dromen van Europa

"De jongeren van begin 20 in Bishkek dromen veel van Europa en de Verenigde Staten, terwijl de oudere jongeren, die daar geweest zijn of het nieuws volgen, vooral teleurgesteld in zijn en niet tegen kwamen wat ze verwacht hadden."

chevron right
chevron right
foto: Thijs Broekkamp

Van kroeg tot yurt

Broekkamp maakte veel foto’s tijdens zijn verblijf in het land en werd er gegrepen door de grote contrasten die hij daar tegenkwam. "Aan de ene kant heb ik heel veel foto’s van jongeren die er heel modern en hip uitzien, in allerlei kroegen er bars. Maar aan de andere kant zit je na een paar uur rijden van de hoofdstad opeens tussen nomaden die in yurts in de bergen wonen, daar hun vee onderhouden, en zonder internet leven."

chevron right
chevron right
foto: Thijs Broekkamp

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie