Naar homepage
Buitenland

Ilja Leonard Pfeijffer: Salvini heeft fascistoïde trekjes

foto: EPA/LARRY W. SMITHfoto: EPA/LARRY W. SMITH
  1. Nieuwschevron right
  2. Ilja Leonard Pfeijffer: Salvini heeft fascistoïde trekjes

Italië verkeert in een politieke crisis en alle ogen zijn gericht op Matteo Salvini, de partijleider van Lega. Sommigen noemen hem een gevaar voor Europa. "Hij heeft fascistoïde trekjes", stelt schrijver Ilja Leonard Pfeijffer die in Italië woont. In Dit is de Dag ging hij in gesprek met Italië-kenners Cecile Landman en Donatello Piras.

Donatello Piras vindt het te ver gaan om Salvini een fascist te noemen. "Hij is een populist die de actualiteit in Italië weet om te zetten in electoraal gewin als het gaat om migranten en belastingdruk voor bedrijven. Hij krijgt het voor elkaar om zijn coalitiepartner helemaal leeg te eten. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou hij op 37/38 procent van de stemmen uitkomen."

Volgens Cecile Landman doet Salvini niets anders dan campagnevoeren en selfies maken met kiezers. "Hij ramt op problematiek die al jaren bestaat rond migranten. Hij zegt dat 'de anderen' het niet regelen en dat hij niet kan samenwerken. Hij slaat op een trommeltje waar Berlusconi ook al op geslagen heeft."

Zorgen

Schrijver Ilja Leonard Pfeijffer die in Genua woont, is wel bezorgd. "In mijn omgeving merk ik dat veel hoger opgeleiden en intellectuelen zich grote zorgen maken. Ze zien parallellen met de opkomst van het fascisme."

Volgens Pfeiffer heeft Salvini fascistoïde tendensen zoals 'een totale minachting van democratische instituties'. Pfeiffer: "Een aantal keren weigerde hij naar het parlement te komen om verantwoording af te leggen. Hij is ook bijna nooit aanwezig op zijn ministerie van Binnenlandse Zaken. Hij treedt als minister wel graag op in uniformen van de ordediensten, dat is toch vreemd. En als hij zijn ordediensten stuurt om demonstranten te arresteren die tegen hem zijn gericht, dat zijn toch wel fascistoïde trekjes."

Luister het hele gesprek over Matteo Salvini hier terug:

Ster advertentie
Ster advertentie