Buitenland
VPRO

Nu in de bioscoop: Russische propaganda!

foto: Angelo van Schaik
  1. Nieuwschevron right
  2. Nu in de bioscoop: Russische propaganda!

In Italië wordt de Russische film The Witness door het hele land in kleine bioscoopzaaltjes vertoond. In het propagandaproject van het Russische ministerie van cultuur zijn het de Oekraïners en niet de Russen die achter de massaslachting van Bucha zitten. Correspondent Angelo van Schaik ging kijken, en maakte een reportage voor Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Russische propaganda in Italië

"The Witness vertelt het verhaal van een Belgische violist van Joodse komaf die in Kiev komt optreden, vlak voor de Russische invasie", vertelt Van Schaik. "Een dag na zijn optreden wordt hij door Oekraïense soldaten gevangengenomen, die allemaal nazisympathieën hebben. De violist is ooggetuige van de slachtpartij in Bucha, waarbij ruim 500 burgers omkomen. Maar in deze film zijn het niet de Russen, maar de Oekraïners die de inwoners van Bucha uitmoorden."

"Russische propaganda heeft succes in Italië", vertelt de Italiaanse journalist Jacopo Iacoboni. "Via politieke partijen en de katholieke kerk, maar de laatste tijd ook steeds vaker via films als The Witness en via campagnes op Telegramkanalen." En dat heeft effect. "Bijna dagelijks zijn er mensen te gast op de Italiaanse televisie die dingen beweren die recht uit de koker van Poetin lijken te komen", vertelt Angelo van Schaik.

foto: Angelo van Schaik

Afgebladderd theater

The Witness wordt vertoond in een klein zaaltje van een afgebladderd theater in een buitenwijk van Florence. Aanvankelijk had de burgermeester de vertoning van de film verboden, maar door uit te wijken naar deze locatie kon het toch doorgaan. De vertoning wordt georganiseerd door een communistische groep. In de filmzaal hangt een Russische vlag.

"Dit is de waarheid, zeker weten", zegt filmbezoeker Giovanni. "Hier in Europa laten de media niet zien wat er écht gebeurt in Oekraïne." "Heel Europa is tegen Rusland", voegt zijn vrouw Natasja daar aan toe. “Omdat we de Amerikanen volgen."

Inmiddels is een groeiende groep Italianen tegen het sturen van wapens naar Oekraïne, ook bij de sociaaldemocratische partij PD. "Italië heeft een sterke anti-Amerikaanse traditie, zowel bij links als rechts", zegt journalist Iacoboni. "En ook de persoonlijke vriendschap van Berlusconi en Poetin heeft ertoe bijgedragen dat veel mensen in Italië Rusland nooit zijn gaan zien als een vijand. Daardoor is Italië extra vatbaar voor Russische beïnvloeding."

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie