Buitenland
BNNVARA

Hoe verdedig je een man als Harvey Weinstein?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe verdedig je een man als Harvey Weinstein?

De rechtszaak tegen filmproducent Harvey Weinstein is in volle gang. Verhalen stapelen zich nog op. Ondertussen doet Weinsteins advocaat, Donna Rotunno, er alles aan om verklaringen in twijfel te trekken en hem zo uit de gevangenis te houden. Gaat het haar lukken? En hoe is het om mannen als Weinstein te verdedigen? Daarover vertelt strafrechtadvocaat Ivonne Leenhouwers in De Nieuws BV.

Ivonne Leenhouwers, die als advocaat al meer dan twintig jaar verdachten van zedendelicten verdedigt, zou zelf best zo'n zaak als die van Weinstein aan willen nemen. "Heel interessant", zegt ze. "Dit soort beschuldigingen zijn altijd interessant om het gaat over het verhaal van de één tegen de ander. En als er dan ook nog zoveel druk en negatieve publiciteit bij zit, dan is het juist interessant om daar tegenwicht aan te bieden."

Kun je als vrouw een man als Weinstein verdedigen?

Leenhouwers verbaast zich over de berichtgeving rond Donna Rotunno, de advocaat van Weinstein. Ze stoort zich met name aan de kritiek die Rotunno krijgt omdat ze als vrouw een man als Weinstein verdedigt. "Ik vind dat belachelijk. Als advocaat sta je een verdachte bij ongeacht geslacht of misdaad. Dat is je taak."

Rotunno stelde zelf in een interview dat het juist een groot voordeel is om als vrouw Weinstein te verdedigen. Leenhouwers snapt dat wel. "Als vrouw is het soms makkelijker om moeilijkere vragen te stellen", zegt ze. Toch doet Leenhouwers het altijd zo voorzichtig mogelijk: "Het laatste dat je wil is iemand pijn doen. Maar voor een eerlijk proces is het noodzakelijk om ook kritisch te blijven en moeilijke vragen te stellen."

Weinstein een slachtoffer?

De advocaat van Weinstein stelt dat Harvey de vrouwen niet heeft gebruikt, maar dat de vrouwen de filmproducent juist zouden hebben gebruikt. Ze zegt: "Weinstein had de sleutels tot het paleis waar die vrouwen naar binnen wilden." Leenhouwers snapt die verdediging: "Weinstein zegt dat hij niemand heeft gedwongen. Dat het seks was met wederzijdse instemming."

Leenhouwers: "Zijn advocaat stelt dan ook dat het volwassen vrouwen waren die zelf hadden kunnen kiezen of ze wel of geen seks met hem hadden. Als je die lijn volgt, en als dat inderdaad zo is, dan heeft hij niks strafbaars gedaan, maar is hij door alle publiciteit al wel helemaal kapot gemaakt. Je kunt je in dit soort zaken inderdaad afvragen wie het slachtoffer is."

Hoort het thuis in het strafrecht?

Daarom is andere belangrijke vraag, volgens Leenhouwers, of dit soort zaken wel in het strafrecht thuis horen. "Je moet een verschil maken tussen wat er in het strafrecht thuis hoort en tussen die moreel niet kunnen of die kwalijk zijn in een arbeidsverhouding."

"In het strafrecht moet er sprake zijn van dwang", legt Leenhouwers uit. "Dus je moet altijd de vraag stellen: Wanneer is een verhouding zó ongelijkwaardig dat er sprake is van dwang en iemand echt geen nee kan zeggen."

Ivonne Leenhouwers

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie