Buitenland
NOS

Kritiek op coronalockdown in Shanghai neemt toe

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kritiek op coronalockdown in Shanghai neemt toe

Omdat in China de coronabesmettingen weer oplopen, gaan hele steden in lockdown. In Shanghai moeten positief geteste mensen naar speciale covid-quarantaine-locaties. De kritiek daarop zwelt aan.

Kritiek op lockdown en isolatie uit huis in Shanghai

"In Shanghai wonen 26 miljoen mensen. We hebben het nu over 200.000 coronagevallen sinds 1 maart", vertelt sinoloog Manya Koetse in NOS Met het Oog op Morgen. "Met de getallen die wij uit Nederland kennen, valt het misschien mee, maar voor Shanghai breekt dit alle records."

Verplichte quarantaine.

Iemand die nu positief test op corona, wordt verplicht om naar een speciale covid-quarantainelocatie te gaan. "Sinds de uitbraak in Wuhan houdt China goed vast aan het 'nul corona beleid'. Dat betekent heel snel reageren op nieuwe coronagevallen en alles gooien op preventie en controle", legt Koetse uit. "De topexperts van China zijn bang als mensen thuis gaan uitzieken met corona dat ze dan hun buren en familieleden aansteken. Ze geloven zelfs dat honden en katten het over kunnen dragen. Dus om de controle te kunnen behouden, sturen ze mensen verplicht naar die locaties."

Locaties

Mensen worden opgehaald door busjes, maar hebben geen idee waar ze belanden. Er zijn tientallen quarantainelocaties. "Op Chinese sociale media zie je heel veel filmpjes voorbij komen. Er is echt een heel groot verschillen tussen de verhalen van mensen", vertelt Koetse. "Er is één locatie in Shanghai waar er klaslokalen zijn ingericht voor de kinderen en tieners.

Maar dit is niet overal zo. In de buitenbuurten van de stad zijn er hele andere en extreme situaties. Daar moeten ze letterlijk vechten om het voedsel. Daar is geen enkele dokter." Koetse vertelt dat de mensen ook geen toegang hebben tot schoon water of douches. "De nachtmerrie voor veel Shanghainezen is niet om corona te krijgen, maar om naar een coronalocatie te worden afgevoerd."

Kritiek

Door de uiteenlopende behandeling van de bewoners is er veel kritiek op de Chinese social media. Koetse noemt het opvallend. "Het is dominant aanwezig, daar valt niet om heen te censureren. Je opent de apps en de algoritmes zitten vol met video's en foto's. Daar valt niet te ontkennen."

Niet alleen de mensen hebben kritiek op het beleid, zelfs de Chinese topexpert heeft kritiek geuit op de stad. Die kritiek heeft voor consequenties gezorgd. "Shanghai zelf heeft al excuses aangeboden en er zijn al drie topambtenaren ontslagen. Er zullen meer koppen gaan rollen, want die situatie is nog steeds niet opgelost."

OOG shanghai

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie