Buitenland
NOS

Wie is Hakeem Jeffries?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie is Hakeem Jeffries?

Hakeem Jeffries is verkozen door de Democratische leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden tot hun nieuwe fractievoorzitter. Hij begint in 2023 aan zijn nieuwe rol en vervangt dan Nancy Pelosi. Jeffries wordt de eerste zwarte Amerikaan die een fractie leidt in het Huis of de Senaat.

Video niet beschikbaar

"Het is een man uit Brooklyn, maar dan niet het hippe gedeelte waar jij en ik naar toe gaan als we een weekje naar New York gaan, maar het is een beetje het moeilijke gedeelte van Brooklyn", vertelt Amerika-correspondent en schoonzoon van Nancy Pelosi, Michiel Vos, in NOS Met het Oog op Morgen. "Brooklyn waar we in, bijvoorbeeld Manhattan, onze wenkbrauwen voor ophalen, waar rare dingen gebeuren, geweld is. Dat is zijn Brooklyn en zijn New York. Dat vertegenwoordigt hij."

Pelosi

Omdat de democraten wat verlies hebben gehad tijdens de midterm-verkiezingen zou Pelosi ‘minority leader’ zijn geweest in plaats van ‘speaker’. "Dat is een hele post, maar dat is natuurlijk minderheidsfractievoorzitter. Dat is toch heel anders en daar moet je wel gewoon zin in hebben. Ze had afgesproken met haar fractie dat ze het nog 2 termijnen zou doen. Dat was 4 jaar geleden. Nou wilde mensen wel dat ze zou blijven, maar is geen ruimte voor een democratische speaker. Ze hebben het Huis verloren." En dus verlaat Pelosi de democratische leiding en volgt Jeffries haar op.

Jeffries

"Hij is een man die op mij, als ik hem zie bij partijbijeenkomst of bijeenkomsten met donoren, overkomt als gemakkelijk. Hij praat met iedereen, hij kan met iedereen praten. Hij is smooth. Hij is op en top New Yorks. Hij is Afro-Amerikaans, daar zijn er heel veel van. Hij vertegenwoordigt een nieuwe generatie, ik denk dat dat op zich ook heel goed kan zijn."

"Wat hij vandaag ook zei: ik vertegenwoordig ook the least, the lost and the left behind. Een soort van link-populistische boodschap van de minderen, die moet mijn fractie ook meenemen. We moeten niet de partij zijn van minderheden en hoge opgeleiden."

Ander geluid

Het is iets heel anders dan Nancy Pelosi vertegenwoordigde. "Het is een andere generatie, ander geluid, andere kleur. Ik denk dat iedereen het heel goed vindt dat het nu ander geluid is, niet meer van hetzelfde maar dan 30 jaar jonger."

Gematigd

Links in de ogen van Amerikanen is anders dan wat Nederlanders als links zien. Volgens Vos zouden Nederlanders hem meer als gematigd beschouwen. "Mijn schoonmoeder werd altijd neergezet als heel links, maar je moet als Speaker de hele fractie bij elkaar punniken. Daar zitten linkse mensen tussen, maar ook mensen uit Virginia of mensen uit Tennessee, die komen uit gematigde en conservatieve districten. Die moet je allemaal bij elkaar punniken. Dat moet hij ook, dus hij kan niet al te links zijn. Hij moet de AOC’s van de wereld, de hele links zeg maar, moet hij er bijhouden, maar ook de mensen uit het zuiden. Hij is meer pragmatisch."

OOG Hakkeem Jeffries

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie