Buitenland
KRO-NCRV

Wat maakt een vrijwilligersinitiatief succesvol? 'Met opschalen bereik je impact'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat maakt een vrijwilligersinitiatief succesvol? 'Met opschalen bereik je impact'

Initiatieven om Oekraïne na de start van de oorlog met Rusland te steunen, schoten als paddenstoelen uit de grond. Nu, bijna twee jaar later, is deze hulp nog steeds gaande. Lucas Meijs, hoogleraar Vrijwilligerswerk, en Max Boogaard, voorzitter van On My Way UA, vertellen bij Spraakmakers hoe je een hulpinitiatief succesvol maakt.

Wat is nog over van de Nederlandse hulpinitiatieven voor Oekraïne?

Borrelen

Volgens Boogaard is het "best gek gelopen" hoe hij betrokken is geraakt bij On My Way UA. "Bij ons ging iets borrelen onder de studenten en toen zijn we halsoverkop met een busje vol spullen naar de Oekraïense grens gereden." Inmiddels heeft de organisatie allerlei contacten en goederen die gebracht kunnen worden. De jongeren zijn "vooral heel goed in eindeloos lang in de auto zitten en vluchtelingen terugrijden naar Nederland", zegt Boogaard.

Contact

De organisatie maakt gebruik van hulp ter plekke. "Wij zijn natuurlijk niet de beste om naar het front te rijden en daar spullen te brengen en uit te delen. Wij zijn ook niet beste om contacten te leggen met ziekenhuizen en apothekers die mogelijk spullen overhebben", legt Boogaard uit. Daar heeft de organisatie tegenwoordig genoeg contacten voor in Oekraïne.

Draaiboek

Hoe gaat zo'n rit eraan toe? "In Polen komen we dan aan. De vluchtelingen staan dan klaar bij de trein, geregistreerd en wel, zodat we zeker weten dat we niet aan een soort mensensmokkel doen. Dat wordt ook weer gedaan door iemand die Oekraïens spreekt, in Polen zit en heel goed weet wat de situatie is", zegt Boogaard. De organisatie heeft dat nu uitgewerkt in een draaiboek, zodat anderen hun voorbeeld kunnen volgen. "Daardoor wordt het heel makkelijk voor mensen om dit te doen. Hoe meer busjes, hoe meer mensen geholpen worden."

Opschalen

Dat betekent niet dat dat de enige hulp is die geboden kan worden. "Een deel van je inkomen besteden aan andere mensen die het werk wel kunnen doen, bijvoorbeeld jongeren, is ook een vorm van vrijwilligerswerk", aldus Boogaard. Meijs onderstreept dat. "Het gaat om opschalen. Dat kan je zelf doen, maar je kunt ook denken: we gaan andere mensen inspireren en voorkomen dat zij dezelfde fouten maken die wij hebben gemaakt. Met opschalen bereik je impact."

Succesformule

En wat zorgt ervoor dat zo'n initiatief succesvol blijft? "Je moet echt in staat zijn om iets te organiseren. Je hebt mensen nodig die niet elke dag maar regelmatig willen helpen. En je voortdurend afvragen: is dit waar we goed in zijn?" stelt Meijs. "Geld is altijd een uitdaging. Tijd komt wel."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie