Buitenland
NOS

Na drie jaar zien Poetin en Loekasjenko elkaar weer in Belarus

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Na drie jaar zien Poetin en Loekasjenko elkaar weer in Belarus

President Poetin brengt voor het eerst in meer dan drie jaar tijd een bezoek aan Belarus. Hij gaat langs bij één van zijn laatste bondgenoten: president Loekasjenko. Rusland-specialist Helga Salemon bespreekt in Met het Oog op Morgen wat we kunnen verwachten van de ontmoeting in Minsk.

Poetin en Loekasjenko ontmoetten elkaar de afgelopen jaren geregeld. Alleen al in dit jaar staat de teller op zeven. Het was wel elke keer zo dat Loekasjenko de reis maakte naar Rusland. En nu vliegt Poetin voor het eerst in lange tijd dus naar Minsk. Een symbolisch bezoek, zeggen analisten, waarmee Poetin weer eens in de openbaarheid kan treden zonder risico op flaters of afwijzingen.

Poetin terug op de voorgrond

"Poetin zet zichzelf op de kaart met dit bezoek", zegt Salemon, "Hij was een beetje uit beeld de laatste tijd. Het leek erop dat hij zich wilde distantiëren van de mislukkingen in de Oekraïne-oorlog van de afgelopen tijd".

Begin november werd Cherson opgegeven door de Russen. Toen dit gebeurde, bleef Poetin volgens Salemon vooral achter de schermen: "We zagen niet Poetin, maar de Russische minister van Defensie op de voorgrond treden." Met het bezoek aan Loekasjenko wil Poetin aan de Russen laten zien dat hij alles onder controle heeft, aldus Salemon.

Offensief vanuit Belarus?

Volgens het Kremlin gaan de leiders in Minsk in gesprek over economische samenwerking, veiligheid en "gezamenlijke maatregelen om op nieuwe uitdagingen te reageren". Moskou heeft al laten weten dat de nadruk ligt op verdere integratie tussen Rusland en Belarus - maar de verwachting is dat ze het achter de schermen vooral over de gevechten in Oekraïne gaan hebben en dan met name over de rol van Belarus daarin.

Poetin kondigde ook aan deze week met belangrijk nieuws te komen. Wat dat is, is nog niet duidelijk. "Het zou kunnen zijn dat het uiteindelijk om niets gaat", zegt Salemon, "Maar Poetin zou ook kunnen aankondigen dat ze vanuit Belarus met een nieuw offensief tegen Oekraïne beginnen. Of misschien kondigt hij wel een nieuwe mobilisatiegolf aan".

Aankondiging lijkt vooral show

De Russische president lijkt vooral een nieuwe pr-strategie in te zetten voor het thuisfront. Volgens Salemon geeft Poetin hiermee ook een duidelijk signaal aan het westen: "Poetin probeert zijn positie te versterken en naar de EU en de VS uit te stralen 'ik ben bereid te escaleren'. Maar het blijft onduidelijk in welke vorm hij dat gaat doen."

Maar wat Poetin ook gaat zeggen, volgens Salemon verandert dat niets aan de situatie in Belarus: "De inwoners van Belarus willen helemaal niet vechten. In het verleden is het ook niet gelukt om vanuit Belarus op te rukken. Daarbij komt dat Rusland niet genoeg materieel heeft voor een nieuwe mobilisatiegolf. De kans op succes is dan ook klein".

De week van Poetin

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie