Buitenland
VPRO

Terug naar Boulgou

foto: Sarah Haaij en Saskia Houttuinfoto: Sarah Haaij en Saskia Houttuin
  1. Nieuwschevron right
  2. Terug naar Boulgou

Het is één van de belangrijkste prioriteiten van het buitenlandbeleid van ons nieuwe kabinet: het bestrijden van de grondoorzaken van migratie, en dan met name van migratie uit landen in Afrika. De Europese Unie pompt met het EU Trust Fund For Africa miljarden euro’s in maatregelen - van grensbewaking tot ontwikkelingsprojecten - om de komst van migranten naar Europa te beperken.

Deze week zijn Europese en Afrikaanse regeringsleiders bijeen in Ivoorkust voor een speciale top over deze kwestie. Namens Nederland zijn premier Mark Rutte en buitenlandministers Halbe Zijlstra en Sigrid Kaag aanwezig. De inzet van Europa: oplossingen vinden om er voor te zorgen dat migranten uit Afrika niet meer illegaal naar Europa reizen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tekst loopt verder onder de afbeelding

In het West-Afrikaanse land Burkina Faso, waar migranten vandaan komen maar ook doorheen reizen, wordt niet gesproken van een migratiecrisis. Integendeel: daar is migratie een realiteit van alledag en bovendien een ontwikkelingsmodel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Deze reportage is mede mogelijk gemaakt door het Postcode Loterij Fonds voor journalisten en het Matchingfonds van De Coöperatie. In december verschijnt in het blad OneWorld een stuk van beide makers over het EU-migratiebeleid in Burkina Faso.

Ster advertentie
Ster advertentie