Buitenland
VPRO

Zwitserse Groenen verdeeld over verplicht vegetarisme

foto: wikipedia
  1. Nieuwschevron right
  2. Zwitserse Groenen verdeeld over verplicht vegetarisme

In Zwitserland eisten de Groenen in het kanton Genève dat hun politici voortaan in het openbaar geen vlees meer eten. Dit radicale besluit werd genomen op het partijcongres. Maar in het land waar vegetarisme diepgeworteld in de cultuur ligt, is het ook weer niet zo’n raar besluit, legt correspondent Renske Heddema uit in Bureau Buitenland.

Groenen in Genève meest radicaal

"Politici in de Geneefse afdeling moeten een gedragsverklaring ondertekenen dat ze vegetarisch zullen eten als ze in functie zijn. Dus tijdens parlementszittingen, bij borrels, bij lezingen in de provincie", zegt de correspondent. De passage over vegetarisme staat in een handvest voor de verkiezingen van 2023. Omdat vleesconsumptie een belangrijke rol speelt in klimaatverandering, past vegetarisme in het partijprogramma van de Groenen.

Het voorstel behaalde een meerderheid, maar de lokale partij is wel degelijk verdeeld over het besluit. Ook de moederpartij van de Groenen heeft laten weten minder enthousiast te zijn en de regel te streng te vinden. De lokale afdeling werkt nu aan een gematigder voorstel.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Land van muesli

Te streng of niet. Volgens Heddema is Zwitserland een land met een lange vegetarische traditie. “Het eerste vegetarische restaurant werd hier geopend in 1898 en dat is inmiddels een zeer populaire keten met vestigingen in het hele land.” Volgens de correspondent is er in de steden ook een overvloed aan vegetarische restaurants en bio supermarkten. “De Zwitsers zijn natuurmensen, dus het past goed.” Het land staat bovendien bekend om muesli. De uitvinder ervan, Max Bircher Benner, was uitgesproken vegetarisch.

Lees hier meer over de vegetarische traditie van Zwitserland

Het moet niet gekker worden

Sommige Groenen waren sowieso op dreef met hun voorstellen. Deze zogeheten Fundi’s wilden op dat partijcongres ook nog alcohol verbieden. “Maar dat voorstel haalde het niet.” Dat ging de Realo’s te ver.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie