Buitenland
NOS

Pfizer-coronavaccin goedgekeurd door Britten: 'Volgende week beginnen met vaccineren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pfizer-coronavaccin goedgekeurd door Britten: 'Volgende week beginnen met vaccineren'

Het Verenigd Koninkrijk heeft het coronavaccin van de Amerikaanse farmaceut Pfizer en het Duitse BioNTech goedgekeurd. Het is daarmee het eerste land ter wereld dat dit vaccin gaat gebruiken.

Het land begint snel: begin volgende week willen ze starten met het vaccineren. "Dus de eerste spuit zou misschien maandag of dinsdag al gezet worden," zegt correspondent Tim de Wit in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens de gezondheidsminister van het Verenigd Koninkrijk zijn vijftig ziekenhuizen klaar om het middel te ontvangen.

Vorige maand meldde Pfizer dat het vaccin in 95 procent van de gevallen effectief is. Het vaccin is een van de zes die door de Europese Unie zijn gereserveerd. Gisteren werd bekend dat het Europees medicijnagentschap EMA is begonnen met de beoordeling van het vaccin. Volgens het EMA zal dat proces in het beste scenario deze maand nog zijn afgerond.

Ook Nederland heeft miljoenen doses gereserveerd. Het eerste miljoen zou deze maand nog geleverd moeten worden. Daarmee kunnen zo'n 450.000 mensen worden gevaccineerd. Als alles meezit, worden rond 4 januari de eerste mensen in Nederland ingeënt tegen het coronavirus, liet minister De Jonge gisteren weten.

VK keurt Pfizer goed

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie