Buitenland
NOS

Twee agenten niet vervolgd in zaak Breonna Taylor, protest in Louisville

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Twee agenten niet vervolgd in zaak Breonna Taylor, protest in Louisville

In de zaak van de doodgeschoten Amerikaanse Breonna Taylor (26) is één agent aangeklaagd. Twee anderen worden niet vervolgd. De politie schoot de zwarte vrouw zes maanden geleden dood in haar huis in Louisville, in de staat Kentucky.

"De dood van Breonna Taylor kreeg veel landelijke bekendheid na de dood van George Floyd. Ze werd samen met hem een van de bekende namen in de Black Lives Matter-protesten. Die waren enigszins geluwd, maar door de uitspraak komen weer duizenden mensen over het hele land op straat", zei correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Onderzoek naar drugs

In maart drong de politie zonder waarschuwing Taylors huis binnen in een onderzoek naar drugs. De vrouw, die in bed lag met haar vriend, werd door zes kogels geraakt. Dat aantal is vanavond bekendgemaakt. Een daarvan werd haar fataal. De politie opende het vuur na een schot van haar partner, die dacht dat er werd ingebroken. Er werden geen drugs gevonden in het appartement.

Doden Taylor niet vervolgd

De onderzoeksjury besloot dat de in juni ontslagen witte agent Brett Hankison moet worden vervolgd voor drie aanklachten vanwege moedwillige bedreiging, maar niet voor Taylors dood. Hankison wordt aangeklaagd omdat hij door schuifdeuren en ramen schoot, waar jaloezieën voor hingen. Daardoor vuurde hij zonder vrij zicht en dat is tegen de regels. Voor alle drie de aanklachten kan hij tot vijf jaar cel krijgen.

De procureur-generaal zei op een persconferentie dat uit het onderzoek is gebleken dat twee andere agenten, onder wie degene die het dodelijke schot loste, wel gerechtigd waren om geweld te gebruiken. Hij voegde eraan toe dat er moet worden geoordeeld over feiten en bewijs en niet of de dood van Taylor een tragische gebeurtenis is. Dat staat voor hem buiten kijf. De FBI onderzoekt nog of er federale wetten zijn overtreden.

Na de massale protesten over de dood van George Floyd kwam er ook meer aandacht voor deze zaak. Demonstranten eisten gerechtigheid voor haar dood en die van andere zwarte Amerikanen die de afgelopen tijd door politiegeweld om het leven zijn gekomen. De familie van Taylor heeft een schadevergoeding van zo'n 10 miljoen euro gekregen.

Protesten

Na het besluit van de onderzoeksjury braken in Louisville protesten uit. Rond de protesten zijn twee agenten neergeschoten. Ze zijn niet in levensgevaar, zegt de politie. Er is een verdachte opgepakt. Het motief is niet duidelijk.

De advocaat van de familie van Taylor twittert dat er "niets voor Breonna is gedaan" en noemt het ontbreken van aanklachten die rechtstreeks verband houden met haar dood "schandalig en misdadig".

Ook gingen door het hele land duizenden mensen de straat op. In Louisville was een deel van de protesten vreedzaam, maar op andere plekken braken gevechten uit tussen betogers en agenten. De politie zette onder meer flitsgranaten in. Rond een van deze incidenten zijn de twee agenten neergeschoten.

Breonna Taylor

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie