Buitenland
NOS

Is dood van Hezbollah commandant Abdallah aanleiding voor oorlog tussen Israël en Hezbollah?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is dood van Hezbollah commandant Abdallah aanleiding voor oorlog tussen Israël en Hezbollah?

Hezbollah heeft gisteren meer dan 200 raketten naar Israël geschoten vanuit Libanon. Hezbollah nam op die manier wraak voor het Israëlische bombardement eerder deze week, waarbij een hoge commandant werd gedood. De vraag is nu hoe lang het nog duurt voordat er een echte oorlog uitbreekt tussen Israël en Hezbollah. Nora Stel is universitair docent conflictstudies en licht toe in het Met het Oog op Morgen.

Is de dood van een Hezbollah commandant aanleiding voor oorlog tussen Israël en Hezbollah?

Video niet beschikbaar

Het was de grootste aanval sinds het begin van het conflict op 7 oktober. De Amerikanen hebben gewaarschuwd en dringen aan op de-escalatie. Volgens Nora Stel, docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen, is deze aanval één van de velen in de afgelopen maanden. "Het lijkt er elke keer op dat wanneer er provocaties komen, dat er een moment is waarop die escalatie lijkt te gebeuren, maar we zien dat Hezbollah steeds ervoor terug schrikt. Zoals bijvoorbeeld in oktober, toen zou Hassan Nasrallah gaan speechen, iedereen hield toen zijn adem in, en dacht 'zou dit dan het moment zijn dat het tweede front wordt geopend?', maar dat was een anticlimax."

Twee andere incidenten in januari en april van dit jaar leken ook aanleiding voor Hezbollah om aan te vallen. "Elke keer is er wel een reactie op de incidenten, bijvoorbeeld zo'n grote vloot raketten, maar niet dé grote escalatie die een oorlog zou veroorzaken", aldus Stel.

Taleb Abdallah gedood

Het is uitzonderlijk dat Hezbollah aangeeft dat Taleb Abdallah een hoge commandant is, Hezbollah probeert hun mensen vaak uit het nieuws te houden. Nora Stel: "Hezbollah laat weten als er strijders zijn gedood, inmiddels zijn dat er al meer dan 300, maar het is maar één keer eerder gebeurd dat ze benoemen dat het niet gaat om een anonieme strijder maar om een commandant." Het overlijden van Taleb Abdallah is met een rouwplechtigheid in Libanon publiekelijk herdacht.

Hezbollah grijpt het overlijden ook aan als reden om de aanvallen op Israël uit te voeren. Volgens Nora Stel is de aanval nog geen kwalitatieve escalatie, maar eerder een kwantitatieve intensivering van de aanvallen. "De 200 raketten die zijn ingezet, zijn de grootste aanval tot nu toe, maar nog ze zijn nog niet 'all in'. De meeste raketten worden nog onderschept door Israël."

Dunne lijn

De reden waarom Hezbollah niet 'all in' gaat tegen Israël, is omdat Libanon veel te verliezen heeft: "Ze hebben veel te verliezen bij het niet-reageren op Israëlische agressie, zoals hun geloofwaardigheid en legitimiteit, maar ze kunnen het totaal niet veroorloven om Libanon in een oorlog met Israël te sleuren. Hezbollah moet de lijn zien te vinden waarin ze niet niets doen, maar ook niet zoveel doen dat het volledig escaleert."

Is de dood van Hezbollah commandant Taleb Abdallah aanleiding voor oorlog tussen Israël en Hezbollah?

Ster advertentie
Ster advertentie