Buitenland
NOS

China erkent Brits Hongkong-paspoort niet langer

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. China erkent Brits Hongkong-paspoort niet langer

Bijna 3 miljoen inwoners van Hongkong kunnen vanaf morgen een speciaal visum krijgen voor het Verenigd Koninkrijk. Daarmee kunnen ze daar vijf jaar gaan wonen en werken. En op termijn zouden ze zelfs een Brits paspoort kunnen krijgen. Er wordt rekening gehouden met mogelijk 300.000 aanvragen. In NOS Radio 1 Journaal geven correspondenten Tim de Wit en Sjoerd den Daas toelichting.

Het visum is voor inwoners van Hongkong met een zogenoemd BNO-paspoort (British National Overseas). Dat zijn mensen die er voor 1998 zijn geboren, in de periode dat Hongkong nog een Britse kroonkolonie was. NOS-correspondent Tim de Wit zei in het NOS Radio 1 Journaal dat de Britten met het visum een signaal willen afgeven aan China. Bij de overdracht in 1997 werd afgesproken dat Hongkong in elk geval tot 2047 een vorm van zelfbestuur zou houden. Maar die afspraken zijn volgens Londen geschonden, na de invoering vorig jaar van de omstreden veiligheidswet door China.

Peking is niet te spreken over de stap van de Britten, zegt China-correspondent Sjoerd den Daas: "De autoriteiten hebben al laten weten dat het speciale BNO-paspoort niet langer wordt erkend als geldig reisdocument. Ook meent China dat mensen die van de regeling gebruik maken in Groot-Brittannië tweederangsburgers worden, omdat ze te maken krijgen met hoge huizenprijzen of hoge huren en ook het vinden van werk zal niet gemakkelijk zijn."

Volgens Groot-Brittannië is er geen sprake van tweederangsburgers. Tim de Wit: "Na enkele jaren kunnen de Hongkongers een Brits paspoort aanvragen en volledig Brits worden. Nadeel is wel dat we in een pandemie zitten en de werkgelegenheid is teruggelopen. Bovendien blijft Londen een dure stad. Dat alles maakt verhuizen voor veel Hongkongers een forse stap. Anderzijds zijn veel Hongkongers goed opgeleid en spreken ze goed Engels, dus ze zijn zeker een aanwinst voor de arbeidsmarkt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie