Buitenland
VPRO

Zo is de EU van plan je warm te houden deze winter

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zo is de EU van plan je warm te houden deze winter

De Europese Unie maakt zich grote zorgen over de almaar stijgende energieprijzen in Europa en ziet geen andere mogelijkheid dan ingrijpen. Dat kondigde commissievoorzitter Ursula von der Leyen aan op een speciale EU-top. Belangrijkste wapen van de EU is een prijsplafond voor de aankoop van Russisch gas. Energie-specialist Jilles van den Beukel voorspelt in Bureau Buitenland dat het einde van Poetin’s grip op de gastoevoer eraan kan komen, maar maakt zich ook zorgen.

VPRO BB 0709 prijsplafond

Historisch besluit?

Komt er een maximumprijs voor gas en stroom? Deze vraag staat centraal aanstaande vrijdag als de ministers van Energie van de lidstaten naar Brussel komen om de voorgestelde plannen van de Europese Commissie te bespreken. Het zou de eerste keer worden dat Brussel zo fors ingrijpt in het Europese bedrijfsleven. Een mogelijk historisch besluit dus.

Of de maatregelen ook daadwerkelijk komen is nog onzeker. "Er is enorm veel discussie op dit moment, en dat komt omdat de posities van alle landen nog steeds heel erg uiteenlopen", vertelt NRC-Correspondent Clara van der Wiel. Omdat de energiemarkten in elk land net weer anders zijn ingericht is het een lastige opgave om met één Europese maatregel alle lidstaten in dezelfde richting te krijgen.

Prijsplafond

Een prijsplafond, wat is dat nou precies en hoe zou dat in de praktijk uitpakken? "Het is een maximum op de prijs, maar komt in verschillende smaken", zegt Van den Beukel. Brussel kan kiezen voor een algemeen prijsplafond voor gas of voor specifiek Russisch gas.

Hoe dan ook gaat een dergelijke maatregel veel geld kosten want iemand moet opdraaien voor het verschil in de maximumprijs en de werkelijke prijs van gas. "Het betekent dat je kosten verplaatst van zichtbare kosten voor de burger naar onzichtbare kosten voor de staat, maar die kosten blijven er wel op de lange termijn en komen uiteindelijk toch bij de burger op het bord", vertelt Van den Beukel.

De Europese Commissie stelt een prijsplafond specifiek op het Russische gas voor. De keerzijde hiervan is dat Poetin in reactie daarop kan besluiten om de gaskraan nog verder dicht te draaien. Maar ondanks alles wat er op ons afkomt ziet Van den Beukel ook een positieve ontwikkeling. Vraag en aanbod zorgen ervoor dat de energieprijs uiteindelijk kan stabiliseren. "Kortom, Poetin loopt tegen het einde aan van zijn macht over de gasprijs, en dat is toch een lichtpuntje"

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie