Binnenland
NOS

Huishoudens met schulden klem door gestegen energieprijzen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Huishoudens met schulden klem door gestegen energieprijzen

Hulporganisaties zijn bezorgd over mensen die uit de schuldhulpverlening dreigen te vallen door de torenhoge energiekosten. Wie in zo’n regeling zit, moet de inkomsten en uitgaven op orde hebben zodat er geld overblijft om de schuld af te betalen. Als mensen hun verplichtingen niet meer nakomen, kan de regeling worden stopgezet.

NOS Radio 1 Journaal - 03 Sep 2022, 08:00 - 08:30

"Als mensen aan zo’n regeling beginnen dan wordt er uitgerekend wat je per maand kunt aflossen", vertelt Nadja Jungmann, bijzonder hoogleraar schuldenproblematiek in het NOS Radio 1 Journaal. Daarin wordt gerekend met vaste bedragen voor bijvoorbeeld energie en boodschappen. "Maar er is geen rekening gehouden met de bijzonder hoge energierekeningen waar huishoudens nu mee geconfronteerd worden."

Hoeveel mensen in de schuldhulpverlening nu mogelijk een nieuwe schuld opbouwen is niet duidelijk. De vereniging van schuldhulporganisaties NVVK verwacht vooral problemen bij de eindnota van de energieleverancier, omdat mensen dan mogelijk extra moeten overmaken.

Er is maar één oplossing, zegt Jungmann. "We moeten bijspringen, anders krijgen we ook een hoop andere maatschappelijke problemen. Als schuldenproblematiek voortduurt dan worden mensen op een gegeven moment ziek van de stress."

Branchevereniging NVVK hoopt dat de koopkrachtsteun van het kabinet vanaf januari 2023 wat verlichting brengt.

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie