Economie
NOSNTR

Wat kan Nederland doen om de energieprijzen te beteugelen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat kan Nederland doen om de energieprijzen te beteugelen?

Ook in Nederland lijden huishoudens en bedrijven onder de extreme energieprijzen. Het kabinet probeert te helpen. Zo is de energiebelasting verlaagd, krijgen minima geld van gemeenten en komen op Prinsjesdag nog meer maatregelen. De nieuwe Britse premier Truss kondigde ook grootse plannen aan om de energieprijzen te beteugelen. Kunnen wij in Nederland nog wat opsteken van de plannen van Truss? Sanne de Boer, analist energietransitie bij RaboResearch, de onafhankelijke onderzoeksafdeling van de Rabobank vertelt erover in Nieuws en Co.

Bevriezen energierekening

De nieuwe Britse premier Truss wil onder meer de energierekening van de Britten bevriezen. Dat vindt de analist geen goed plan, vertelt ze in de uitzending. "Er zijn twee belangrijke redenen voor Nederland om dat voorbeeld niet te volgen. Het plan kost miljarden en het komt maar voor een deel terecht bij de mensen die dat echt nodig hebben. Dat zijn de mensen die een hoge energierekening hebben en weinig verdienen."

Daarbij komt dat het het onderliggende probleem niet aanpakt, zegt De Boer: "Het probleem is dat er te weinig aanbod van aardgas is en te weinig vraag. Het bevriezen van de energierekening verandert daar niks aan. Het is zeer onzeker of en wanneer we terug gaan naar de energieprijzen van eind 2020."

Lange termijn

De Boer pleit voor een oplossing voor een langere termijn: "Ik denk dat het belangrijk is dat de politiek niet alleen kijkt naar hoe mensen hun energierekening nu kunnen betalen, maar ook naar een structurele oplossing van het probleem. Dus hoe je de vraag naar aardgas beperkt, en het aanbod kunt vergroten."

Er zijn bijvoorbeeld al plannen voor isolatie, maar het kan ook makkelijker gemaakt worden om te investeren in duurzame energie. "Mensen zouden makkelijker moeten kunnen investeren in bijvoorbeeld warmtepompen. Dan levert zo'n investering ook energie op."

Wat kan Nederland leren van de plannen van Truss om de energieprijzen te beteugelen?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie