Achtergrond

Nederland moet steviger stelling nemen tegen Amerika

KRO-NCRV
foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland moet steviger stelling nemen tegen Amerika

De schrijnende beelden van migrantenkinderen in Amerikaanse detentiecentra laten bijna niemand onberoerd. Met de maatregel de kinderen te scheiden van hun ouders, lijkt president Trump zich opnieuw verder te vervreemden van vriend en vijand. Daarnaast kwam juist nu in het nieuws dat de Verenigde Staten uit de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties stappen. In Stand.nl bij Spraakmakers luidde vandaag de stelling: Nederland moet steviger stelling nemen tegen Amerika.

Joël Voordewind, Tweede Kamerlid voor de Christen Unie, heeft gisteren samen met coalitiepartner D66 de regering opgeroepen om de Amerikaanse ambassadeur op het matje te roepen. Hij noemde het scheiden van ouders en kinderen ontoelaatbaar. "Het gaat in tegen het Verdrag inzake de Rechten van het Kind."

Ook spraakmaker Tom van ’t Hek was het eens met de stelling. "Dit is natuurlijk mensonterend." Ward Wijndelts, hoofdredacteur van Vrij Nederland, vroeg zich in de uitzending wel af hoe invloedrijk Nederland is. Hij ziet de verandering van het beleid vooral komen door druk van prominente Amerikaanse figuren als Laura Bush. De Washington Post plaatste een ingezonden brief van haar waarin ze haar afschuw uitte over het scheiden van migrantenkinderen van hun ouders.

Vanuit de Spraakmakers Community kwamen ook verschillende reacties van mensen die het oneens waren met de stelling. Zo zei Jos van Eijndhoven: "Nederland moet z'n mond houden. Nederland is Europa en de Europese leiders praten en praten, en raken steeds verder van elkaar verwijderd in het vluchtelingenvraagstuk. We mogen als Europa met zoveel boter op ons hoofd helemaal niets zeggen van de VS. Hoe inhumaan hun acties ook zijn."

Spraakmaker worden? Meld je aan voor de community!

Wij zijn op zoek naar mensen die met ons willen meepraten en meedenken over onderwerpen op de radio. Daarom willen we graag van jou horen wat jij vindt dat nieuws is. Of wat nieuws zou moeten zijn.

We horen elke dag vooral meningen over het nieuws. Maar is het niet veel interessanter om mensen vanuit hun ervaring aan het woord te laten? Dat alles vanuit het principe: vertel ons wat je weet, niet alleen wat je vindt. Lijkt het jou interessant hierover mee te praten of wil je meer informatie? Mail naar spraakmakers@kro-ncrv.nl of meld je aan!

Ster advertentie
Ster advertentie