Buitenland
NOS

Geen lange baarden of roze haar meer bij NYPD

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen lange baarden of roze haar meer bij NYPD

De politiechef van de New York City Police Department (NYPD) wil terug naar een 'old school' uiterlijk van de agenten. Concreet betekent dat geen lange baarden of roze haar meer, vanaf volgende week al. NOS Met het Oog op Morgen besprak dat met etiquette-expert Anne-Marie van Leggelo.

Van Leggelo heeft begrip voor de nieuwe regels van de korpsleiding in New York. "Dat begrijp ik zeker", zegt ze.

"Etiquette zijn gewoon regels om botsingen te voorkomen. Hoe meer je er hebt, hoe duidelijker je imago is naar buiten toe. Maar ook zodat er onderling geen discussies over kunnen zijn."

Meerdere interpretaties

"Je moet je afvragen wat passend en representatief is bij de functie", zegt Van Leggelo.

"Wat je vaak ziet, is dat een bedrijf zegt dat de baard mooi getrimd moet zijn, maar dat kan anders geïnterpreteerd worden. Want wat is 'mooi getrimd'? Als dat niet goed beschreven wordt, kan dat een eigen leven gaan leiden totdat iemand een keer aankomt met een lange roze baard."

Veiligheid

"Het maakt natuurlijk wel uit of je veel met klanten te maken hebt en daardoor wat formeler eruit moet zien, of dat je bijvoorbeeld voor een reclamebureau werkt en prima in je zwembroek naar buiten kan treden. Maar daarin moet je duidelijk zijn."

"Veiligheid kan ook een richtlijn zijn", zegt Van Leggelo. "Dat je voor je veiligheid bijvoorbeeld je haar niet los mag dragen. Daarom heb je al die voorschriften."

oog baard

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie