Buitenland
NOS

Hoe kan het dat hackersgroepen zo open en vrij kunnen opereren in Rusland?

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kan het dat hackersgroepen zo open en vrij kunnen opereren in Rusland?

De bekende Russische onderzoeksjournalist Andrei Zakharov is Rusland ontvlucht, omdat hij zich niet meer veilig voelde in zijn eigen land. Dat had waarschijnlijk te maken met zijn onthullende verhalen over hoe hackersgroepen in Rusland ongestoord hun gang kunnen gaan. Evil Corp is zo'n hackersgroep. Die zou al tientallen miljoenen dollars buit hebben gemaakt in het westen.

Ongestoord hacken in Rusland

“Rusland zegt dat er geen hackersgroepen zijn”, vertelt universitair docent Cybersecurity en Politiek aan de Universiteit Maastricht en Ruslandkenner, Mariëlle Wijermars, in NOS Met het Oog op Morgen.

Evil Corp

De naam van de hackersgroep lijkt een verwijzing te zijn naar de tv-serie ‘Mr. Robot’. “Daar heb je een fictief bedrijf waar de protagonist aanvallen probeert te plegen.” Naast de verwijzing, heeft het volgens Wijermars ook wel een symbolische betekenis. “Ze verrichten niet alleen dienst uit eigen overweging, maar je kan ook diensten inhuren. Je moet wel een memorabele naam hebben.”

De groep staat vooral bekend om aanvallen op banken. “Ze zijn steeds verder gaan uitbreiden, zoals naar malware. Maar nu ook naar ransomware. Daar zijn ze ook erg bedreven in. ” Bij zo'n aanval met ransomware worden computersystemen door de hackers platgelegd totdat het getroffen bedrijf losgeld betaalt. De groep zou, volgens Wijermars, nu verantwoordelijk zijn voor het stelen van 100 miljoen dollar.

Rusland

Er zijn meer hackersgroepen actief in Rusland en omringende landen. “Het is vaak moeilijk om te zeggen waar ze precies zijn en wie het precies zijn.” Rusland ontkent dat veel hackergroepen opereren in het land en probeert dan ook niet om iets te doen aan deze groepen. “Die zeggen dat er niets aan de hand is.” De internationale druk bouwt zich echter op. “De VS en Groot-Brittannië zeggen dat het grootste deel van ransomware-aanvallen uit Rusland afkomstig is en dat Rusland daarom een verplichting heeft om daar iets aan te doen.” Rusland trekt zich daar niets van aan.

Wijermars vertelt dat er zelfs verhalen rond gaan dat de Russische overheid de groepen gebruikt. “Dan wel dat ze gedwongen worden of tegen betaling”, legt ze uit.

Nederland

Nederlandse bedrijven en burgers ervaren ook steeds meer ransomware-aanvallen. Tot nu toe zijn die aanvallen niet terug te leiden aan Evil Corp, maar wel is bekend waar deze aanvallen vandaan komen. “We weten dat dit soort groepen uit Oost-Europa er een groot aandeel in hebben.”

OOG evil corp

Ster advertentie
Ster advertentie