Buitenland
VPRO

‘Eén kind is wel voldoende’

foto: Eefje Rammeloofoto: Eefje Rammeloo
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Eén kind is wel voldoende’

Zoals miljoenen Chinese kinderen is de 6-jarige Audrey enig kind. "Als je meer kinderen hebt en je werkt niet meer, dan verandert je leven en daarmee ook je persoonlijkheid", zegt haar moeder Chen Ping tegen Bureau Buitenland-correspondent Eefje Rammeloo.

Hoewel China de geboortebeperking langzaam los laat, staan ouders nog niet te springen om een tweede kind. Chen werkt bij een internationaal modebedrijf en is bang om haar carrière kwijt te raken. "Voor werkende vrouwen zoals ik is het te moeilijk om de opvoeding te combineren met een baan", zegt ze.

Geen babyboom

Na het afschaffen van de omstreden eenkindpolitiek in 2015 blijft de verwachte babyboom uit. Het afgelopen jaar daalde het geboortecijfer in China juist. Dat was voor de gerenommeerde demograaf Zuo Xueding een verrassing. "Het blijkt dat er sociaal economische factoren waren waardoor de kinderwens minder groot is dan wij dachten."

Het is tijd voor de volgende stap. Na decennialang een streng eenkindbeleid te handhaven, moet de Chinese regering nu mensen gaan aanmoedigen om meer kinderen te krijgen. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Een opinieartikel in de Chinese staatskrant People’s Daily dat hiertoe aanspoorde, kon op veel kritiek rekenen. Sociale media-gebruikers waren vooral boos over de belerende toon van de overheid.

Ster advertentie
Ster advertentie