Buitenland
VPRO

Marokkaanse Outlaws protesteren tegen overspelwet

foto: JALAL MORCHIDI-EPAfoto: JALAL MORCHIDI-EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Marokkaanse Outlaws protesteren tegen overspelwet

Marokkaanse vrouwen trotseren de oerconservatieve seksuele mores van het islamitische koninkrijk, vertelt Marokko-correspondent Kaja Bouman in Bureau Buitenland.

Een online petitie waarin Marokkaanse vrouwen expliciet toegeven seks buiten het huwelijk hebben, werd massaal ondertekend. De ondertekenaars noemen zichzelf de Outlaws, want buitenechtelijke seks is strafbaar in het religieuze Noord-Afrikaanse land.

Waarom wij seks buiten het huwelijk hebben

Hajar Rassouni

Recent nog verdween de kritische de 28-jarige journalist Hajar Raissouni achter slot en grendel omdat ze buitenechtelijke seks en een abortus gehad zou hebben. Deze week werd ze na een storm van protesten vrijgelaten. De Marokkaanse koning Mohammed VI heeft haar gratie verleend. "Het is geen toeval dat ze nu vrijkomt na alle internationale aandacht die haar zaak heeft gekregen", zegt Marokko-correspondent Kaja Bouman. Raissouni werkt voor de krant Akhbar al-Youm, die bekendstaat vanwege kritische verslaggeving over het koningshuis. "Vorig jaar zijn 3000 mensen gearresteerd vanwege overspel, daar valt ook buitenechtelijke seks onder. Maar die mensen halen nooit de krant."

De Outlaws

De Marokkaanse documentairemaakster Sonia Terrab en Frans-Marokkaanse schrijfster Leila Slimani begonnen een online petitie om de journalist vrij te krijgen én om te protesteren tegen de omstreden overspelwet. In de verklaring geven de ondertekenaars expliciet toe dat ze ook seks buiten het huwelijk hebben gehad en dat daar niks mis mee is. Meer dan tienduizend handtekeningen hebben de actievoerders ingezameld. "Dit zijn voornamelijk hoogopgeleide Marokkanen aan de westkust, die ook Frans spreken. In de rest van Marokko is dit geen grote thema. Veel Marokkanen op het platteland zijn conservatief. Maar ik denk wel dit soort acties als een overwinning gezien kunnen worden. De regering moest deze week wel de journalist vrijlaten."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland hoor je dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen terug.

Ster advertentie
Ster advertentie