Naar homepage
Buitenland

Hoe we later Wuhan gaan herinneren, bepaalt China zelf

foto: Eefje Rammeloofoto: Eefje Rammeloo
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe we later Wuhan gaan herinneren, bepaalt China zelf

Het is inmiddels ruim een jaar geleden dat Wuhan voor ruim twee maanden in complete lockdown ging. Over die tijd is een expositie geopend, waar Wuhanezen herinneringen ophalen. Hoe die extreme lockdown echter herinnerd wordt, dat bepaalt de Chinese overheid. Correspondent Eefje Rammeloo bezocht voor Bureau Buitenland de tentoonstelling.

Expositie

"De expositie laat ieder deel van de pandemie zien", vertelt Zhang Yanming, die als arts in een koortskliniek werkte. De expositie vindt plaats in een hal die een jaar geleden als noodhospitaal fungeerde. Een gids leidt bezoekers langs nagebouwde huiskamers waar mensen meer dan twee maanden zaten opgesloten. Bij de tentoonstelling draait alles om de helden van Wuhans lockdown. Er worden filmpjes afgespeeld van vrijwilligers die afreisden naar de stad om te helpen.

Propaganda

Voor gestorven artsen en verplegers is er veel aandacht. Maar beelden van de andere duizenden overleden Chinezen, die ontbreken. Het Chinese propaganda-bureau bepaalt hoe de bezoekers terugdenken aan de drama's van een jaar geleden. Bezoekers van de tentoonstelling willen graag praten over hun herinneringen, maar de autoriteiten waken over die herinnering.

Zhang Hai verloor zijn vader aan het coronavirus. "De propaganda gaat alleen maar over de overwinning die de regering behaalde", vertelt hij aan de telefoon. "Ik wil ze best complimenten geven voor wat ze hebben gedaan, maar je kunt niet alleen dat tweede deel laten zien, en het eerste verschrikkelijke deel van het verhaal weglaten." Wel de heroïek, niet het leed.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie