Buitenland
KRO-NCRV

Akropolis open – vakantie in Griekenland in het verschiet?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Akropolis open – vakantie in Griekenland in het verschiet?

In Griekenland zijn het Akropolis en alle archeologische vindplaatsen weer open voor publiek. Over de opening van de grenzen wordt gesproken. Is een vakantie naar Griekenland binnenkort weer mogelijk? "De boodschap van Griekenland is duidelijk: wij zijn er klaar voor", zegt Griekenland-correspondent Thijs Kettenis in Spraakmakers.

Op woensdag 20 mei wordt in Griekenland bekend gemaakt wanneer de grenzen open zullen gaan: ofwel 15 juni of 1 juli. Vervolgens moet het vliegverkeer nog op gang komen. De Grieken sturen de boodschap naar buiten klaar te zijn voor toerisme, maar hoe een vakantie eruit zal zien is niet duidelijk.

Video niet beschikbaar

Weinig besmettingen

Griekenland was een van de eersten die de grenzen dicht deed en een strenge lockdown instelde. Wie naar buiten wilde, moest eerst via sms toestemming vragen aan de regering. Zo sms'te je bijvoorbeeld 1 voor zorg en 2 voor boodschappen.

Dat werd snel losser, vertelt Kettenis. "Optie 6 was voor buiten sporten. Een loopje ergens heen was dan al snel buiten sporten, mensen werden wel creatiever."

Het aantal besmettingen en doden bleef daardoor relatief laag, in vergelijking met andere Europese landen. De Grieken hielden zich streng aan de regels, terwijl ze niet bekend staan als een gezagsgetrouw volk. "Autogordels, helmen, belastingen, het wordt vaak gezien als een advies." Maar omdat het nu om de ouderen ging, die in Griekenland hoog in het aanzien staan, werden de coronamaatregelen wel gevolgd.

Volle pleinen

Onlangs werden de maatregelen voor het eerst versoepeld en dat leidde meteen tot volle straten. "Het lijkt bijna of er geen lockdown is geweest en er geen virus is." De horeca is nog dicht, maar mensen kunnen wel buiten drankjes krijgen en die op pleinen opdrinken.

De pleinen stromen vol en afstand houden wordt moeilijk. Kettenis: "Vorige week is daar zelfs de politie aan te pas gekomen. Op één plein is traangas gebruikt om groepen uit elkaar te krijgen."

Europese afspraken vliegverkeer

De Griekse economie is voor een groot deel afhankelijk van het toeristen. Het land heeft niet veel vet op de botten – zeker niet gezien dit de derde crisis is in 10 jaar tijd. Twee derde van de hotels heeft aangegeven het einde van het seizoen niet te halen als ze niet snel open mogen.

Dat speelt zeker mee in het opstarten van het toerisme. De Griekse regering hoopt dat binnen Europa afspraken komen voor vliegverkeer. Gebeurt dat niet, dan verwacht Kettenis dat ze individuele afspraken maken met landen, zoals ze nu doen met niet-Europese landen.

Quarantaine-vakantie

De quarantaine-maatregel zal waarschijnlijk afgeschaft worden, zodat mensen niet in quarantaine hoeven als ze aankomen. Kettenis vertelt wel over de mogelijkheid dat mensen een testuitslag moeten laten zien die niet ouder is dan een bepaald aantal uur. Dat is eenvoudiger dan bij aankomst testen, omdat Griekenland veel vliegvelden heeft op de eilanden.

Vervolgens is de vraag hoe je naar je hotel kunt, of daar afstand gehouden moet worden en of bijvoorbeeld buffetten in hotels nog kunnen. "Er wordt veel gesproken over zelfbedieningsconcepten, maar ze zijn er nog niet uit."

Griekse zorg

"De Griekse zorg is zeker de afgelopen jaren fors uitgekleed", zegt Kettenis. Er zijn weinig ic-bedden, al zijn er snel bijgezet gedurende de coronacrisis. Dat brengt zorgen mee voor als het hervonden toerisme nieuwe besmettingen veroorzaakt.

Daarnaast is de zorg geconcentreerd in de grote steden, terwijl op de eilanden alleen een dokter of eilandziekenhuis is, dat niet op corona is voorbereid. Kettenis vraagt zich af, of mensen niet denken: we kijken het eerst een jaartje aan. "Daar zijn de Grieken bang voor, dat mensen niet durven te komen. Daarom zijn ze deze campagne gestart."

Thijs Kettenis over Griekenland en toerisme in coronatijd

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie