Buitenland

‘Nederland moet Taliban-regering erkennen’

VPRO
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Nederland moet Taliban-regering erkennen’

De evacuaties uit Kabul komen snel tot een einde. Een race tegen de klok. Maar wat moet er na de deadline van 31 augustus gebeuren? Willem van de Put, Afghanistan-kenner en directeur van hulporganisatie Culture 4 Change, pleit voor een onmiddellijke erkenning van de Taliban.

Bureau Buitenland - 'Het is tijd om een Taliban-regering te erkennen'

Het is dé grote vraag waar de internationale gemeenschap op dit moment mee worstelt: moeten we de Taliban officieel erkennen? Van de Put vindt, ondanks de nadelen die eraan kleven, van wel. “We moeten ons erbij neerleggen dat ze nu eenmaal aan de macht zijn gekomen. Alleen zo kunnen we gesprekken met de Taliban aangaan”, zegt hij in Bureau Buitenland. “De Taliban niet erkennen lost ook niets op. Ze gaan echt niet in een hoekje zitten huilen omdat ze niet erkend worden.”

Zakendoen met Taliban

Maar zakendoen met de Taliban ligt in veel westerse landen zeer gevoelig. Want legitimeer je op die manier niet het regime? “Niemand beweert dat het goede jongens zijn, maar als je hulp wil bieden, moet je met hen kunnen onderhandelen.” Van de Put pleit daarom voor sterke Nederlandse vertegenwoordiging in Kabul. “Zodat de Taliban zien dat we serieus zijn.”

Selectieve verontwaardiging

Tot slot benadrukt Van de Put dat de Taliban niet de enige zijn die mensenrechten schenden. “Ook in Dubai en Saudi-Arabië worden handen afgehakt. Met deze selectieve verontwaardiging over de Taliban is niemand geholpen.”

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie