Buitenland
BNNVARA

Hongkongers zoeken uitweg

foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-jzzotfoto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-jzzot
  1. Nieuwschevron right
  2. Hongkongers zoeken uitweg

Met de nieuwe veiligheidswet wordt de autonomie van Hongkong binnen China verder aangetast. Veel Hongkongers zoeken een uitweg. In De Nieuws BV spreekt Patrick Lodiers over de toekomst van Hongkong met Choy Yiu Chan, zij woont in Hongkong, met Kathleen Ferrier, oud-politicus en Hongkong-kenner en met Lia van Bekhoven, correspondent vanuit Londen.

Hongkongers zoeken uitweg

Voor het eerst in 31 jaar ging de herdenking voor de neergeslagen protesten in Peking, in 1989, gisteravond niet door. De Chinese autoriteiten zeggen vanwege corona, maar daar bestaat twijfel over.

De herdenking

Ferrier legt uit hoe belangrijk de herdenking is voor Hongkong: “Het was de enige plek in China waar de gebeurtenissen van 31 jaar geleden herdacht werden. Ik ging er altijd naartoe en het was bijzonder emotioneel. Het kwam ook als een harde slag dat het dit jaar verboden werd. Natuurlijk vanwege corona, maar mensen zien het toch ook in het verlengde van de nieuwe veiligheidswetgeving die in Beijing is aangenomen voor Hongkong.”

Democratische rechten

Ferrier: “Hongkong is trots op het feit dat het een stad is die staat voor democratische waarden. In 1997, toen de stad door de Britten werd teruggegeven zijn er beloftes gedaan die zijn vast gelegd in een Chinees-Britse verklaring. Daarin staat dat Hongkong gedurende 50 jaar democratische rechten heeft, dat het een rechtsstaat is met vrijheid van meningsuiting en een transparante rechtspraak heeft. Dat komt allemaal onder druk te staan.”

Verslagenheid

Choy Yiu Chan woont in Hongkong en beschrijft de sfeer: “Ik vind dat er verslagenheid heerst, er zijn minder protesten, .” Yiu Chan legt uit dat het een beetje voelt alsof de mensen het hebben opgegeven: “Er is heel veel energie gegeven aan de protesten vorig jaar en dat heeft wat opgeleverd, maar nu Beijing met dit antwoord terugkomt voelt het hopeloos en zijn ze wanhopig aan het zoeken naar een uitweg of berusten zich in de situatie. Er zijn wel een beetje protesten geweest, en er zijn ook veel mensen gearresteerd, dus dat heeft ook wel de beweging verzwakt.”

Quote

Ze voelen dat het hopeloos is om tegen het machtige China te vechten.

Choy Yiu Chan

Uitweg

Veel Hongkongers zijn bezig met het plannen van een uitweg. De emigratiebureaus worden overspoeld met aanvragen. Ferrier heeft nog contact met studenten in Hongkong omdat zij les heeft gegeven op de universiteit in de stad. Ferrier: “Vorig jaar toen ik in China was, vlak voordat de protesten daar begonnen, zeiden mijn studenten dat ze niet meer over politiek praten: 'we hebben één doel; afstuderen en weg hier.' Toen kwamen die protesten en zag je een enorme omslag. Maar nu hoor ik ook dat er geen hoop meer is en dat ze weg willen."

Het Verenigd Koninkrijk

Eén van die vluchtroutes is het Verenigd Koninkrijk, premier Boris Johnson stelt de grenzen open voor mensen uit Hongkong. Correspondent Van Bekhoven: “Gezien de geschiedenis hebben de Britten verplichtingen en dat betekent dat veel Britse politici die nu in de regering zitten dat ze verplicht zijn om een alternatief te bieden.” Ferrier voegt hieraan toe: “Ik begrijp heel goed dat de Britten zeer geïnteresseerd zijn in gedisciplineerde en hoogopgeleide mensen zoals je die in Hongkong hebt.”

Maar er is nog een reden dat de Britten de mensen uit Hongkong graag verwelkomen. Van Bekhoven: “Hongkong is rijk. Het is een homogeen en hardwerkend volk. Het zijn hele vernuftige, ondernemende en goed opgeleide mensen. Daarom zijn de Britten niet bang om alle grenzen open te zetten voor de Hongkongers. En met het oog op de Brexit handel wil drijven en aan de hele wereld kan laten zien dat het openstaat voor alles en iedereen.” Yiu Chan: “Daar zullen ze hier denk ik dankbaar gebruik van willen maken, in mijn directe omgeving zijn mensen daar mee bezig.”

British National Overseas-paspoort

Van Bekhoven: “Ongeveer 3 miljoen mensen komen voor een British National Overseas-paspoort in aanmerking. Ze hebben dan 6 maanden garantie om in Groot-Brittannië te werken en te wonen, dat kan verlengd worden. En dat is dan de opstart naar een proces van nationalisering, het verkrijgen van de Britse nationale identiteit.” Ze plaatst daar wel een kanttekening bij: “Ik weet niet hoe serieus je de woorden van de premier en de Britse Minister van Buitenlandse zaken moet nemen, als het gaat om het gemak waarmee je aan een Brits paspoort kunt komen."

We moeten ons druk maken

Ferrier vindt dat niet alleen het Verenigd Koninkrijk zich druk moet maken om Hongkong, maar dat we dat ons ook internationaal gezien druk moeten maken. Ferrier: “Hongkong is als de kanarie in de kolenmijn, het is heel belangrijk om te kijken naar wat daar gebeurt."

Hongkongers zoeken uitweg

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie