Buitenland
BNNVARA

Genieten van de gewiekste kuifkoekoek in Spanje

foto: Pieter Hoogewerffoto: Pieter Hoogewerf
  1. Nieuwschevron right
  2. Genieten van de gewiekste kuifkoekoek in Spanje

Van over de hele wereld luisteren er wekelijks mensen naar Vroege Vogels. Zo ook Pieter Hoogewerf. Inmiddels woont hij in het zuiden van Spanje, maar toen hij nog buschauffeur was in Hillegom luisterde hij al elke zondagochtend naar NPO Radio 1. En dat doet hij nog steeds. Vroege Vogels spreekt hem vanuit zijn huis bij Huercal-Olvera in Andalusie.

Het klimaat en de natuur brachten Pieter naar Spanje. Dagelijks geniet hij op het terras van alle vogels die hier voorbij komen. Zo hoorde hij al een tijdje ’s nachts een vogel schreeuwen, wat de griel bleek te zijn. Ook geniet hij in de buurt van koereigers, de hop witte kwikstaarten en zwarte roodstaarten.

Kuifkoekoek

Zijn favoriet is de kuifkoekoek. "Het meest geniet ik van de kuifkoekoeken die hier de eieren komen leggen." Aldus Hoogewerf. "Het is een prachtgezicht om te zien hoe het mannetje de eksters zo aan het treiteren is dat ze achter hem aan gaan. Waarna het vrouwtje snel een ei in het eksternest legt. Even later vliegen ze dan hier schaterlachend voorbij en kan mijn dag niet meer stuk."

Pieter begon ooit te luisteren toen zijn buurman, die bij de KRO werkte, hem tipte. Hij wist dat ik veel bezig was met natuur, dus hij zei, Pieter, dat is echt wat voor jou. Sindsdien luisterde ik het op zondagochtend tijdens mijn werk. Dan zat ik op de bus en zette ik de radio aan. Als het goed is luistert mijn buurman ook nog steeds.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie