Buitenland
NOS

Trump heeft wetten ondertekend om demonstranten Hongkong te steunen

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump heeft wetten ondertekend om demonstranten Hongkong te steunen

De Amerikaanse president Trump heeft twee wetten ondertekend waarmee hij de pro-democratie-beweging in Hongkong steunt. De wetten waren al in het Congres aangenomen en Trump heeft ze nu bekrachtigd, tot onvrede van China.

Presentator Jurgen van den Berg sprak er in het NOS Radio 1 Journaal over met correspondent Sjoerd den Daas.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De ene wet is bedoeld om sancties op te leggen aan functionarissen die mensenrechten schenden in zowel China als Hongkong. Daarbij kun je denken aan het intrekken van Amerikaanse visa of blokkeren van tegoeden. Als onderdeel van die wet kijkt de VS jaarlijks of Hongkong nog wel voldoende zelfstandig is om aanspraak te maken op handelsvoordelen met Amerika.

De andere wet verbiedt de verkoop van bepaalde munitie aan de politie zoals rubberkogels, waterkanonnen en pepperspray. In de semi-autonome regio Hongkong wordt al wekenlang gedemonstreerd voor meer democratie.

Tegenmaatregelen?

Trump zei vorige week in een interview dat hij het belangrijk vond om achter Hongkong te staan, maar zei in hetzelfde gesprek: "Ik sta ook achter de Chinese president Xi. Hij is een vriend van me, een geweldige man."

De Amerikaanse president zei nu in een verklaring dat hij hoopt dat beide partijen hun geschillen vriendschappelijk kunnen oplossen en dat dit zal leiden tot vrede en welvaart voor iedereen.

Hongkong zegt in een reactie dat het fel tegen de nieuwe wetgeving is en dat door de ondertekening de relatie tussen de stad en de VS beschadigd is geraakt. Volgens het bestuur in Hongkong helpt het bovendien niet om de rust terug te krijgen en geeft het een verkeerd signaal aan de demonstranten.

Ook China heeft furieus gereageerd op het nieuws en dreigde met een tegenactie. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat alle mensen in Hongkong en China tegen de actie van de VS zijn. Hoe het land wil gaan reageren, is nog onduidelijk.

China boos op Trump vanwege nieuwe wetten

Ster advertentie
Ster advertentie