Buitenland
WNL

The Guardian-journalist Pjotr Sauer: 'Geen Wagner zonder Prigozjin'

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. The Guardian-journalist Pjotr Sauer: 'Geen Wagner zonder Prigozjin'

"Er is geen Wagner zonder Prigozjin. Prigozjin is Wagner en Wagner is Prigozjin", zegt The Guardian-journalist Pjotr Sauer in Sven Op 1. "Het is een systeem met één leider, een opvolger van Prigozjin bestaat daarom niet."

Video niet beschikbaar

Alles lijkt erop te wijzen dat Wagner-leider Jevgeni Prigozjin woensdag in het neergestorte vliegtuig zat dat onderweg was van Moskou naar Sint-Petersburg. Sauer voorspelt dat de dood van de Wagner-leider het einde betekent van het huurlingenleger. De journalist heeft eerder op de dag mensen gesproken die in contact staan met de Wagner-groep en weet daarom uit betrouwbare bron dat de hoogste commandanten binnen het leger met elkaar in gesprek gaan over de toekomst.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Historie van doubles'

Ondanks dat de Wagner-leider "een historie heeft van doubles, denk ik dat het wel klopt dat het echt om Prigozjin gaat," zegt Sauer. Dat bevestigen bronnen die dichtbij Wagner staan aan de journalist. Behalve de leider van het huurlingenleger zelf, zaten ook Wagner-topman, Dmitri Oetkin, en een aantal hooggeplaatste officieren van Wagner in het vliegtuig. "Ik kan me niet voorstellen dat Prigozjin zijn vriendjes laat ombrengen als vermomactie," aldus Sauer.

Heftig signaal naar elite

De geruchten gaan dat Prigozjin uit de lucht is geschoten als wraak op de coup die hij twee maanden geleden pleegde. Prigozjin marcheerde met zijn leger naar Moskou, maar door een onderlinge deal met het Kremlin brak hij zijn mars af en keerde om richting Belarus. "Als het waar is dat Prigozjin uit de lucht is geschoten, dan is dat een heel heftig signaal naar de elite in Rusland. Elke pipo heeft daar een privévliegtuig, dit zou dan aangeven: we kunnen iedereen aan." Sauer denkt dat de angst onder de elite voor de macht van Poetin dan ook alleen maar zal toenemen.

Pjotr Sauer (journalist van The Guardian) over de dood van Prigozjin (24 augustus 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie