Buitenland

'Nederland moet een voorbeeld nemen aan de klimaatwet van Groot-Brittannië'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nederland moet een voorbeeld nemen aan de klimaatwet van Groot-Brittannië'

[KRO-NCRV] Beter goed gejat dan slecht verzonnen. In aanloop naar de verkiezingen onderstrepen zeven partijen hun speerpunten met een praktijkvoorbeeld uit het buitenland. Wat kunnen we leren van onze Europese buren? Verslaggevers Martijn Grimmius en Roy Heerkens vertrokken de afgelopen weken op grote inspiratietour. U hoort het resultaat tot 15 maart elke dag in De Ochtend op NPO Radio 1.

Nederland moet een voorbeeld nemen aan de klimaatwet van Groot-Brittannië. Dat vindt Attje Kuiken, Tweede Kamerlid voor de PvdA. "Het grote voordeel van deze wet is dat de regering voortdurend bij het maken van hun besluiten rekening moeten houden met de mogelijke gevolgen van het klimaat."

Gratis isolatie

De 81-jarige Joan is helemaal om als het gaat om energiebesparing. Ze heeft haar huis laten isoleren en het water dat ze kookt is precies genoeg voor de kop thee die ze voor me maakt. De isolatie bij Joan is al weer een paar maanden geleden aangepakt. Door een paar gaten in de muur te boren en de spouwmuren te vullen, werd haar huis een stuk warmer. En het mooie was, het was helemaal gratis!Het zijn dit soort maatregelen waarmee de landelijke overheid in Groot Brittannië gestalte wil geven aan hun klimaatwet.Om ervoor te zorgen dat de regering ook daadwerkelijk beleid maakt dat resulteert in een beter milieu is het “Committee on Climate Change”, het CCC, opgericht. Dit comité adviseert de regering en houdt een vinger aan de pols. Als het aan Attje Kuiken ligt komt er ook zo'n comité in Nederland. "Dat staat ook zo in de wet. We zien in Engeland hoe goed zo'n onafhankelijk comité werkt en in Nederland moet er wat ons betreft dus ook zo'n klimaatautoriteit komen."

De PvdA wil dus ook zo’n wet in Nederland. Samen met GroenLinks hebben ze daarvoor een voorstel ingediend. En dat voorstel wordt inmiddels gesteund door de SP, de ChristenUnie en D66. In Engeland is er een speciaal comité opgericht dat toezicht moet houden op de naleving van de wet.

Video niet beschikbaar

In Groot-Brittannië willen ze dat de klimaatwet ervoor zorgt dat er in 2050 80 procent minder CO2 uitstoot is dan in 1990. Attje Kuiken vindt die 80 procent ook nog wat te laag. "Wij willen een hogere doelstelling, dat betekent tenminste 95 procent in 2050."

Quote

Er zijn miljardeninvesteringen nodig

Attje Kuiken, PvdA

Nederland groener maken kost geld. Dat erkent Kuiken ook. "Er zijn inderdaad miljardeninvesteringen nodig, overigens niet alleen vanuit de overheid maar ook uit de hele samenleving. De wet zorgt ervoor dat je jaar op jaar weet wat er nodig is en wat er moet gebeuren. En we hebben een investeringsbank opgericht met een startkapitaal van 10 miljard en daaruit kun je verschillende investeringen financieren."

Bent u benieuwd naar de eerdere resultaten uit onze inspiratietour?

In Denemarken worden nauwelijks kinderen uit huis geplaatst – hoe doen ze dat?
SP wil bankiers bij wanbeleid vervolgen net zoals in IJsland

Ster advertentie
Ster advertentie