Buitenland
NOS

Boris Johnson wil dat Britten 'a bob bungen for a Big Ben bong'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boris Johnson wil dat Britten 'a bob bungen for a Big Ben bong'

Op 31 januari om 23 uur stappen de Britten officieel uit de Europese Unie. De Britse regering wil dat bijzondere moment markeren door de Big Ben te laten luiden. Maar het is maar de vraag of dat gaat lukken.

Britten mogen doneren voor de Big Ben

De beroemde klokkentoren wordt namelijk gerestaureerd en de klepel is tijdelijk weggehaald. Om alsnog de klok te laden luiden, moet er een noodplatform komen. Alles bij elkaar zal zo'n half miljoen pond kosten.

Het parlement vindt dat echter te veel van het goede. Premier Johnson heeft daarom iets bedacht: Britten moeten een pond ("a bob") doneren ("bung") om de Big Ben te laten klinken ("bong").

Nationaal symbool

De Nederlandse Hedwig Hegtermans vindt het een lekkere slogan, maar gaat 'zeker niet' betalen. "De Big Ben voor de brexit gebruiken vind ik niet passend", zegt ze in het NOS-programma Met het Oog op Morgen. Als EU-burger is ze namelijk allerminst blij met het vertrek uit de Europese Unie.

"De meeste mensen zijn het met me eens. Zij vinden niet dat een nationaal symbool gebruikt moet worden om iets in te luiden wat de natie tot op het bot verdeelt."

Lagerhuisvoorzitter Lindsay Hoyle vindt het een ridicuul idee. Hij rekende uit dat het brexit inluiden zou neerkomen op 50.000 euro per bong. "Bovendien zullen alleen buurtbewoners en bezoekers van Westminster het geluid horen."

Ster advertentie
Ster advertentie