Buitenland
AVROTROS

5 vragen over de aanklacht van seksueel misbruik tegen zanger Bob Dylan

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 vragen over de aanklacht van seksueel misbruik tegen zanger Bob Dylan

Een inmiddels 68-jarige vrouw beschuldigt Bob Dylan ervan dat hij haar in 1965 meerdere keren seksueel misbruikt zou hebben. Hij was destijds 23, zij was twaalf. Ook zou hij haar gedrogeerd hebben. De woordvoerder van Bob Dylan ontkent. De timing van deze aanklacht is niet toevallig. In Blok&Toine vijf vragen aan rechtshistoricus en mediacriticus Madeleijn van den Nieuwenhuizen over deze aanklacht.

1. Wat is er precies aan de hand?

“Een momenteel 68-jarige vrouw heeft een klacht ingediend bij het Hooggerechtshof van de staat New York, waarbij ze aangeeft dat zij op twaalfjarige leeftijd bevriend is geraakt met Bob Dylan, en door hem seksueel misbruikt is. Deze klacht werd op 13 augustus ingediend, een dag voordat de tijdelijke wet in New York werd afgeschaft. Tot die tijd werd de verjaring van dit soort kindermisbruikzaken opgeheven", zegt Van den Nieuwenhuizen.

2. In de afgelopen weken zijn er veel aanklachten geweest, komt dat door die wet die veranderd is, of komt dat door meer bewustzijn over wat seksueel misbruik is en waar die grenzen moeten liggen?

“Eerst is het handig om uit te leggen hoe die wet werkte. In 2019 heeft de voormalig gouverneur van New York Cuomo de Child Victims Act in doen gaan. Dat betekende dat de leeftijd van verjaring opgeschort zou worden. Tot 2019 kon je tot vijf jaar na je achttiende aangeven dat je seksueel misbruikt was. Die leeftijd is nu opgeschaald naar 55. Daarbij wilden ze ook een tijdelijke mogelijkheid bieden aan mensen die ouder zijn dan 55, en die ook nog hun seksueel misbruik van vroeger aan de kaak willen stellen."

"Je zag dat er in de afgelopen twee jaar 8000 aanklachten zijn gebracht voor het gerechtshof, waarbij in de laatste week er duizend nieuwe aanmeldingen zijn geweest. Deze vrouw was daar één van. Je ziet dus dat mensen op de valreep hun aanklacht willen doen.”

3. De wet is nu verlopen, betekent het dan ook dat mensen nu helemaal geen aanklachten meer kunnen doen?

“Er kunnen heel veel meer mensen dan voorheen aanklachten doen. Als iemand op zijn 55e een aanklacht doet die op haar elfde is verkracht of misbruikt, dan kan dat nog. Tot 2019 gold dat juridisch gezien als een verjaarde zaak. Het is dus wel zo dat als je boven de 55 bent, dat je dat vanaf nu niet meer kan doen. Deze vrouw heeft dat dus op het laatste moment gedaan."

4. Hoe is dit geregeld in Nederland?

“In Nederland is sinds 1 april 2019 het zo geregeld dat ernstig seksuele misdrijven tegen kinderen, waar een straf op staat van acht jaar, niet meer verjaren. In Nederland is er geen verjaringstermijn meer tegen verkrachting of aanranding met kinderen onder de zestien. “

5. Denk je dat de aanklachten zullen blijven komen in Nederland en in het buitenland? Of denk je dat de aandacht langzaam wegzakt?

“Ik denk niet dat de aandacht aan het wegzakken is. Wat je ziet is dat het moeilijk is om dit soort zaken tot een schuldverklaring te doen leiden. Harvey Weinstein werd bijvoorbeeld door 85 vrouwen aangeklaagd, maar op basis van twee is hij slechts veroordeeld. Daaruit kan je afleiden dat er veel aanmoediging is geweest, sociaal gezien, om een klacht in te dienen, maar ook ontmoediging, wanneer je ziet hoe lastig het is om werkelijk iets tot een schuldigverklaring te doen leiden. ik denk niet dat het af gaat nemen, ik denk eerder dat het toe zal nemen.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie