Binnenland
KRO-NCRV

'Het gesprek valt stil als je vertelt over seksueel misbruik'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het gesprek valt stil als je vertelt over seksueel misbruik'

Kunstenaar en fotograaf Henriëtte van Gasteren weet uit eigen ervaring wat er gebeurt als je praat over seksueel misbruik dat je is overkomen: het gesprek valt stil. En dat wil ze veranderen, vertelt ze bij Spraakmakers. In haar project Silent Scream geeft ze slachtoffers én daders een stem en gezicht.

Dit artikel gaat over seksueel geweld.
Hulp nodig? Centrum seksueel geweld: 0800-0188

Luister hier het gesprek terug

Zowel zijzelf als haar dochter hebben in het leven te maken gekregen met seksueel misbruik. "Mensen die seksueel misbruikt zijn, schreeuwen in stilte. Ik wilde dat laten horen", zegt Van Gasteren. De term silent scream, heeft ze uit een tekst van haar dochter.

Tessa

"Ik wil laten zien dat het iedereen kan overkomen", zegt Van Gasteren. "Mannen, vrouwen, jong en oud." Dat het misbruik ook overal gebeurt, laten de foto’s zien. Met een aantal slachtoffers ging ze terug naar de plaats delict. De plek waar het misbruik plaatsvond. Zoals met Tessa, die terugging naar één van de plekken waar ze is misbruikt.

"Met Tessa ging ik terug naar de muziekschool waar ze misbruikt is door de muziekleraar." Tessa zit buiten op de trap. "Toen bij de muziekschool het kwartje viel dat het misbruik dáár was gebeurd, mochten we niet meer binnen."

Ondragelijk lijden

Tessa heeft een metronoom in haar handen. "Dat hadden we van te voren bedacht omdat ze vertelde dat vanaf het moment dat het misbruik plaatsvond haar leven stil is blijven staan." Later belde Tessa Van Gasteren op. Haar geschiedenis met misbruik werd haar te veel. "Het is ondragelijk lijden geworden." Inmiddels zit ze in een traject voor euthanasie en zal haar leven volgend jaar stoppen, vertelt Van Gasteren. "Nu is die metronoom helemaal van toepassing."

Een stem geven

Van Gasteren maakt niet alleen een foto van de mensen, maar interviewt ze ook uitgebreid over wat hen is overkomen. Ze merkt dat de mensen die terug zijn gegaan naar de plaats van het misbruik, achteraf erg opgelucht zijn. "Na de fotoshoot maak ik - als we klaar zijn - nóg een foto. Direct na de shoot zie je dat er, misschien tijdelijk, een last van de schouders van die mensen verdwenen is en dan zie je ook een hele andere emotie."

Van Gasteren beseft ook dat ze geen hulpverlener is. "Maar ik hoop natuurlijk wel dat het helpt." Gefotografeerden mogen ook altijd iemand meenemen, een vriend of familielid of een hulpverlener. De bedoeling van Silent Scream is het taboe te doorbreken. "Ik wil mensen laten vertellen. Een stem geven."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie