Buitenland
AVROTROS

Hoe Europees zijn Oekraïners?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Europees zijn Oekraïners?

Alleen een liedjesfestijn half mei lijkt heel Europa te verenigen, verder liggen onze Europese waarden mijlenver uit elkaar… Hoe kan het dat de Zweden superwoke zijn, en waarom zijn Nederlanders beduidend minder solidair dan onze Oosterburen? Dr. Tim Reeskens van de Tilburg University komt aan het woord in dr Kelder en Co. Hij werkte aan een atlas die onze Europese waarden in kaart brengt.

Als we het hebben over Europese waarden dan bedoelen we opvattingen over onder meer de democratie, gelijkheid tussen mensen, solidariteit, vertrouwen in de politiek en milieubewustzijn.

Hoe Europees zijn Oekraïners?

Reeskens bekeek onder meer in hoeverre de waarden van Oekraïne overeenkomen met de waarden van Europa en vergeleek die met de Russische. Zo denken we volgens Reeskens vaak nog dat Polen negatief tegenover homo’s staat, maar in Oekraïne staan ze daar nog conservatiever tegenover, en zitten ze wat dat betreft dicht tegen Rusland aan.

Reeskens onderzocht ook het vertrouwen in de medemens, hij vroeg respondenten: denk jij dat mensen in het algemeen te vertrouwen zijn? “Ik zie daarin een groot onderscheid tussen Noord- en Zuid-Europa”, legt hij uit. “Noord-Europa heeft veel vertrouwen in de medemens, in Zuid-Europa en Oost-Europa ligt dat veel lager.”

Luister komende week naar dit gesprek in De Jortcast, met commentaar van Jort Kelder

De Jortcast

De Jortcast

Reeskens werkte samen met zijn collega’s Loek Halman, Inge Sieben en Marga van Zundert van de Tilburg University aan de “Atlas of European Values: Change and Continuity in Turbulent Times”. Op 9 mei 2022, Europadag, presenteerden de onderzoekers hun resultaten. In de Atlas staat een overzicht van de waarden van inwoners op het Europees continent. De Atlas is de derde in de serie.

Ster advertentie
Ster advertentie