Buitenland
NOS

Kiescollege VS bevestigt overwinning Biden

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kiescollege VS bevestigt overwinning Biden

Het kiescollege in de VS heeft Joe Biden uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen in de VS. De Democraat kwam zoals verwacht uit op 306 kiesmannen. Dat is meer dan de benodigde meerderheid van 270 kiesmannen om de nieuwe president te worden. President Trump veroverde 232 kiesmannen.

"Je zag aan Biden dat het voor hem belangrijk is. Nu kan de uitslag niet langer worden aangevochten. De winst van Biden is nu formeel vastgesteld. Het moment was ook bijzonder. Gisteren kregen de eerste Amerikanen namelijk vaccins toegediend. En het coronavirus is toch echt zijn onderwerp geworden", zei correspondent Lucas Waagmeester in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Kiescollege

Vandaag kwamen in alle vijftig staten de kiesmannen bijeen die namens de kiezers de winnaar in hun staat aanwijzen. In theorie konden ze afwijken van de keuze van de kiezers. Maar dat gebeurt in de praktijk zelden, zo bleek ook in deze verkiezingen. Geen enkele kiesman week af van de keuze van de kiezer.

President Trump, die de uitslag van de presidentsverkiezingen betwist, zei eerder tegen journalisten dat hij het Witte Huis zou verlaten als het kiescollege Biden officieel zou uitroepen tot verkiezingswinnaar.

'Democratie heeft gezegevierd'

In een toespraak nadat het kiescollege zijn overwinning had bevestigd, vroeg Biden president Trump dan ook "respectvol" zijn nederlaag te erkennen.

Biden benadrukte verder dat de "democratie heeft gezegevierd". Volgens hem werden de kernwaarden van de VS door de aanhoudende pogingen van president Trump om de verkiezingsuitslag aan te vechten "op de proef gesteld en bedreigd", maar bleven ze uiteindelijk intact.

Trump

In zijn speech vanuit zijn woonplaats Wilmington ging hij ook nog in op de zaak die de staat Texas had aangespannen bij het Hooggerechtshof om bezwaar te maken tegen de uitslagen in Pennsylvania, Georgia, Wisconsin en Michigan. De zaak werd gesteund door 18 staten waar Trump had gewonnen, 126 Republikeinse Congresleden en ook Trump zelf.

Volgens Biden had de VS "nooit eerder zoiets extreems" gezien. Biden: "Het was een poging om stemmen van meer dan 20 miljoen mensen weg te vagen. Gelukkig wees het Hooggerechtshof dit meteen unaniem af. Dat was een duidelijk signaal."

Daarmee was volgens hem de integriteit van de verkiezingen in de VS overeind gebleven. "Het is nu tijd de bladzijde om te slaan. Ik wil een president zijn voor iedereen. Ook voor degenen die niet op mij hebben gestemd", zo sloot Biden af.

Beëdiging op 20 januari

Nadat het kiescollege Biden als winnaar had uitgeroepen, erkende een aantal vooraanstaande Republikeinen hem als de aanstaande president. Een van hen was Lindsey Graham. De senator van South Carolina steunde Trump de afgelopen maand fanatiek in zijn pogingen de verkiezingsuitslag aan te vechten.

Ook de invloedrijke senator John Thune besloot zich neer te leggen bij Bidens zege. "Als het kiescollege heeft gesproken, is het voor iedereen tijd om verder te gaan", zei hij.

Op 6 januari worden de stemmen van de kiesmannen nog eens formeel gecertificeerd door het Congres. Op 20 januari is de beëdiging van Biden in Washington. Dan wordt ook de nieuwe vicepresident, Kamala Harris, beëdigd.

Biden

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie