Buitenland
VPRO

Büro Türkiye #4: zo doorslaggevend is de Turkse diaspora

foto: ANP SEM VAN DER WALfoto: ANP SEM VAN DER WAL
  1. Nieuwschevron right
  2. Büro Türkiye #4: zo doorslaggevend is de Turkse diaspora

De verkiezingen in Turkije spelen ook hier in Nederland. Sinds dit weekend kunnen Turken in de diaspora ook hun stem uitbrengen. Een meerderheid van hen is geneigd om Erdogan te stemmen, vertelt Nienke van Heukelingen, Turkije-expert bij Instituut Clingendael, in Bureau Buitenland.

Büro Türkiye #4: Diaspora

Diaspora doorslaggevend

Van Heukelingen, die onderzoek heeft gedaan naar de Turkse diaspora, vertelt dat deze kiezersgroep wel eens doorslaggevend kunnen zijn. "De Turkse peilingen wijzen op een nek-aan-nekrace, elke stem is belangrijk. Interessant is dat de diaspora-stemmen niet worden meegenomen in de peilingen. Terwijl het hier ongeveer om vijf procent van de stemmen gaat."

'Meer seculiere en progressieve regering nodig'

De Turks-Koerdische Can Yildiz (27) heeft zijn stem uitgebracht in Deventer. "Ik denk dat Turkije na 21 jaar toe is aan een meer seculiere en progressieve regering. In de beginjaren van Erdogan ging het economisch goed. Maar de afgelopen jaren heeft Erdogan steeds meer macht naar zich toegetrokken."

Hij vindt het belangrijk om zijn stem uit te brengen. "Op een indirecte manier leef ik mee met de mensen die in Turkije wonen. Ik kan me herkennen in hun identiteit. Maar deze verkiezingen gaan om zoveel meer. Het land staat op een kruispunt. En dat is de strijd tussen autoritair regime en een seculier Turkije."

Een zelfbewust Turkije

Önder Kaya (38) stemt op de AK-partij. Het verbaast hem niet dat veel Erdogan-stemmers niet met de pers willen praten. "De liberale Nederlandse media worden door Erdogan-stemmers doorgaans gewantrouwd. Zij herinneren de armoede in het oude Turkije en vereenzelvigen de huidige relatieve welvaart met Erdogan. Hij is de laatste jaren - mede door grensconflicten en de Arabische Lente - een meer autoritaire koers gaan varen. Kiezers zijn in tweestrijd en geloven dat deze koers met gecentraliseerde macht in de huidige tijd weliswaar gerechtvaardigd is, maar willen tegelijkertijd niet gezien worden als mensen die in alle gevallen autoritaire regimes steunen."

In de optiek van veel AK-Partij kiezers staat het Erdogan-tijdperk symbool voor een zelfbewust Turkije. Zelf ziet Kaya dat Turkije een belangrijke geopolitieke rol vervult in de internationale wereldorde. "Aan de ene kant heb je de Westerse grootmacht VS en in het Verre Oosten geldt China als grote internationale speler. Turkije is onmisbaar als schakel tussen de twee machtsblokken. Dat hebben we de laatste jaren gezien. Daar speelt Erdogan een grote rol in."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie