Buitenland
NOS

Nieuwe rechtszaak tegen voormalig premier van Pakistan Imran Khan

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe rechtszaak tegen voormalig premier van Pakistan Imran Khan

In Pakistan start vandaag een nieuwe rechtszaak tegen voormalig premier Imran Khan. Khan zit al sinds augustus in de gevangenis wegens een veroordeling voor corruptie. Maar de regering heeft ook nog andere zaken tegen hem aangespannen. Toch blijft de oud cricket-captain erg populair onder de Pakistaanse bevolking. Zuid Azië correspondent Aletta André vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

"Khan zou staatsgeheimen hebben gelekt, en daarvoor wordt hij nu aangeklaagd", aldus André.

Levenslang

"Het gaat specifiek om een diplomatieke telegram van een voormalig ambassadeur van Pakistan in de Verenigde Staten. Het telegram zou bewijzen dat de Verenigde Staten betrokken was bij een complot van het Pakistaanse leger om hem af te zetten als premier." Khan werd vorig jaar april afgezet naar een motie van wantrouwen van het parlement, maar volgens Khan was dit dus een complot. "Details van het telegram verschenen dit jaar online en nu wordt Khan beschuldigd van dat lek", zegt André.

Als hij schuldig wordt bevonden zou hij misschien zelfs levenslang de gevangenis in kunnen gaan. Volgens André was de rechtszaak al begonnen achter gesloten deuren: "Volgens het Hooggerechtshof in Islamabad was dit alleen illegaal, Khan wilde zelf ook een open rechtszaak. Volgens de overheid kon dat alleen niet vanwege de eigen veiligheid van Khan. Nu is dus besloten dat de rechtszaak opnieuw moet, wel in de gevangenis, maar met familie van Khan en media."

Politieke motivatie

Khan zit al vast wegens corruptie en er lopen ook nog andere zaken tegen hem. Volgens de oppositie is dit omdat hij schuldig is, maar Khan zegt zelf dat de zaken politiek gemotiveerd zijn. Volgens André zit daar wel wat in: "Sinds hij is afgezet zijn er al meer dan honderd zaken tegen hem gestart, van corruptie tot zelfs terrorismeaantijgingen. Dit laatste is met name ook vanwege grote protesten van zijn achterban."

Volgens André is het ook opvallend dat de rivaal van Khan juist deze week is vrijgesproken van corruptie. Daardoor kan hij waarschijnlijk wel meedoen met de verkiezingen in februari en de kans dat Khan dat ook kan is wel erg klein. De achterban van Khan gelooft Khan in dat de rechtszaak vooral politiek is. Zij vinden ook dat het leger in Pakistan te veel macht heeft. Khan zou meer zijn voor de nieuwe generatie en tegen de oude politiek. Mocht Khan zelf niet mee kunnen doen aan de verkiezingen dan maakt zijn partij volgens André door zijn populariteit alsnog veel kans om de verkiezingen te winnen. Ook al zijn ook andere partijleden meermaals aangeklaagd.

De uitslag van de rechtszaak kan nog even op zich laten wachten. Ook kan moeilijk gezegd worden of hij schuldig wordt bevonden.

Nieuwe rechtszaak tegen Pakistaanse oud premier Imran Khan

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie