Buitenland
NOS

Noren massaal aan de elektrische auto: 'Is in Noorwegen heel aantrekkelijk'

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Noren massaal aan de elektrische auto: 'Is in Noorwegen heel aantrekkelijk'

Noorwegen neemt in rap tempo afscheid van de benzine-auto. Bijna 80 procent van de nieuw verkochte auto's is elektrisch. Volgens Kariin Sundsback, die werkzaam is bij een Noorse universiteit, is dat eigenlijk geen verrassing. "De Noren hebben er al bijna twintig jaar op aangestuurd dat mensen elektrisch moeten gaan rijden."

Video niet beschikbaar

Zelf heeft Sundsback een benzine-auto, als een van de weinigen in Noorwegen. "Maar", vertelt ze in het NOS Radio 1 Journaal, "we gebruiken 'm bijna niet. We hebben elektrische fietsen waar we alles op doen. Alleen als we ver weg moeten, gaan we met de auto."

Vooruitstrevend

Dat het merendeel van de Noren voor een elektrische auto gaat bij het kopen van een nieuwe wagen, verbaast Sundsback eigenlijk niet. "De Noren sturen al bijna twintig jaar aan op elektrische rijden, het is eigenlijk een heel lang, vooruitstrevend project geweest."

Onderdeel van die jarenlange campagne zijn de vele belastingvoordelen voor mensen die elektrisch wilden rijden. "In aanschaf is het redelijk goedkoop; je betaalt geen btw; mensen met elektrische auto's mochten jarenlang gratis rijden op de busbaan en gratis parkeren. Het was heel lang aantrekkelijk om elektrisch te rijden en mensen hebben daar massaal gehoor aan gegeven."

Door de vele waterkrachtcentrales in Noorwegen is de elektriciteit niet duur, vertelt Sundsback. "Dat heeft ervoor gezorgd dat het ook echt goedkoop was om elektrisch te rijden."

Groen imago

Volgens Sundsback wil Noorwegen af van hun reputatie 'dat ze alleen maar met fossiele brandstoffen bezig zijn'. "Ze willen graag een groen imago hebben en hebben veel aandacht voor het verduurzamen van de maatschappij", legt ze uit. "Enerzijds zijn ze bezig met dat groene imago en anderzijds geven ze nog steeds veel geld uit aan de productie van olie en gas."

Dat geld wordt in een oliefonds gestopt. "Daar zit zo'n 1200 miljard euro in, bedoeld voor toekomstige generaties. Het moet hen financiƫle zekerheid bieden als de olie opraakt of 'we' afmoeten van fossiele brandstoffen. Een soort grote spaarpot", legt Sundsback uit. Noorwegen mag jaarlijks een klein percentage van dat oliefonds uitgeven, voor de rest blijft de spaarpot dicht. "Het Noorse volk is erg trots op het oliefonds en staat niet toe dat er (meer) geld gebruikt wordt."

Milieuvriendelijk

Maar hoe rijmt Noorwegen het groene imago met de fossiele brandstoffen? "Het weerwoord is dat het beter is dan het alternatief", legt Sundsback uit. "De manier waarop Noorwegen nu olie en gas wint, is milieuvriendelijk. De energie van de waterkrachtcentrales wordt gebruikt op de olieplatforms. Noorwegen zegt op een verantwoordelijke manier te kunnen voldoen aan de grote vraag: als zij dat niet doen, gaat de wereld misschien wel over op kolen..."

Kariin Sundsback over het Noorse afscheid van de benzine-auto

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie