Buitenland
VPRO

Grenscrisis dwingt Polen en EU tot samenwerking

  1. Nieuwschevron right
  2. Grenscrisis dwingt Polen en EU tot samenwerking

De spanningen bij de Poolse grens met Wit-Rusland lopen hoog op nu de Wit-Russische president Loekasjenko duizenden migranten aanspoort de Europese grens over te steken. Maar deze crisis zou ook een kans kunnen zijn. Kan het gedeelde probleem met Wit-Rusland ervoor zorgen dat de relatie tussen Polen en de EU weer verbetert?


Grenscrisis brengt Poolse regering en Brussel dichter tot elkaar

“Er speelt nu een veiligheidskwestie aan de Europese buitengrenzen,” zegt Bob Deen, Oost-Europadeskundige van Instituut Clingendael. “De Polen verwachten nu solidariteit van de Europese Unie en erkenning van het feit dat ze worden aangevallen.” Deze week was EU-voorzitter Charles Michel ook in Polen om deze banden aan te halen. “Hij wou met dit bezoek laten zien dat, ongeacht die ruzie die er is, de EU wel als een blok achter Polen staat in het verdedigen van zijn grenzen,” vertelt Bob Deen. “Dit is voor Polen een moment dat ze kwetsbaar zijn, waarin ze graag willen zien dat Europa niet met het opgeheven vingertje de les leest, maar juist steunt,” aldus Deen. “Dit is een geschikt moment voor Europa om Polen te zien als een land waar wel degelijk mee kan worden samenwerkt.” Volgens Deen zou een dergelijke opstelling ertoe kunnen leiden dat de ruzie tussen Polen en de EU over de rechtsstaat en de Europese waarden, door beide partijen niet voortdurend op de spits hoeft te worden gedreven.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie