Buitenland
AVROTROS

Peter van Uhm: 'Dit moet je weten om de oorlog in Oekraïne écht te kunnen begrijpen'

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Peter van Uhm: 'Dit moet je weten om de oorlog in Oekraïne écht te kunnen begrijpen'

"We gaan langzaamaan toe naar een periode waarin de reserves allemaal gebruikt zijn, en dat men tegenover elkaar staat maar geen definitieve klap kan uitdelen aan de ander", vertelt generaal buiten dienst Peter van Uhm in MISCHA!. "We noemen dat een frozen conflict. Dat kan heel lang duren."

#222 - Peter van Uhm - MISCHA!

Van Uhm maakt samen met Mart de Kruif de podcast 'Veldheren', daarin kijken de twee militairen naar de grootste oorlog op ons continent sinds 1945: de oorlog in Oekraïne.

Rusland heeft geen 'natuurlijke hindernissen' als barricade

Van Uhm spreekt van "enorme wilskracht onder de Oekraïners" maar blijft de steun vanuit het westen "elementair" voor het land. "We moeten Poetin stoppen. In de recente geschiedenis hebben we allerlei kansen laten liggen: Georgië, de Krim, Oost-Oekraïne, Syrië. Nu is het moment om te zeggen: tot hier en niet verder. Dan moet je de Oekraïners helpen zonder het groter te maken dan noodzakelijk is, het moet geen conflict worden waar ook de NAVO bij betrokken raakt."

Wie wil begrijpen waar het conflict over gaat moet zich volgens Van Uhm verdiepen in de geschiedenis van Rusland, en in ieder geval bedenken dat Rusland geen "natuurlijke hindernissen" als barricade heeft, zoals bergen of de zee. "Ze zijn altijd erg benauwd dat iemand zomaar binnen komt lopen. Dus proberen ze als een soort buffer andere landen om zich heen in te pikken. Als ze dan verrast worden, blijft het kernland van het Russische rijk beschermd."

#222 - Peter van Uhm - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie