Buitenland
EO

Dick Berlijn: 'Amerikaanse veiligheidsparaplu is poreus geworden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dick Berlijn: 'Amerikaanse veiligheidsparaplu is poreus geworden'

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne houdt Europa een spiegel voor, zegt oud-commandant der strijdkrachten Dick Berlijn in Dit is de Dag: "We moeten ons afvragen: hoe gaan we het in de toekomst doen nu blijkt dat de Amerikaanse veiligheidsparaplu waaronder we decennia geleefd hebben poreus is geworden?"

Video niet beschikbaar

Dinsdag werd bekend dat de EU-ministers van Buitenlandse Zaken unaniem instemden met een nieuw sanctiepakket tegen Rusland. Die sancties zijn belangrijk, vindt Berlijn: "Diplomatie is en blijft belangrijk, zeker ook als het niet goed gaat in de relaties. Maar je kunt niet door blijven praten en alles accepteren, terwijl degene met wie je spreekt steeds dingen blijft doen waar je het pertinent niet mee eens bent."

Toch is Berlijn niet overtuigd van het effect van de nieuwe sancties. "De grote vraag is: zijn de sancties voldoende krachtig dat Poetin de berekening maakt: dit wordt mij toch te kostbaar. Daar ben ik niet van overtuigd. Ik kan me niet voorstellen dat Poetin erg onder de indruk is."

Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66) erkent dat nog meer sancties beter waren geweest, maar ze is vooral blij met de snelheid waarmee de lidstaten een akkoord bereikten. "De eenheid binnen de EU is nu ongelooflijk belangrijk. Dat is een belangrijk signaal aan Poetin. De Oekraïense president Zelensky had gelijk: we kunnen niet wachten met sancties totdat de tanks aan de voordeur staan."

Spiegel

Volgens oud-commandant der strijdkrachten Dick Berlijn roept het Oekraïne-conflict wel de vraag op hoe Europa zich in de toekomst verhoudt tot Rusland. "Rusland gaat niet weg, ook over vijftig jaar zal Rusland er nog zijn. Het is zaak dat we opnieuw een manier vinden om met elkaar te leven. We moeten ons afvragen: hoe hebben we de afgelopen jaren, decennia onder de Amerikaanse veiligheidsparaplu geleefd? En die paraplu is wat meer poreus geworden, hoe denken we dat in de toekomst te gaan doen? Die vraag zou ook kunnen betekenen dat we opnieuw met Rusland tot een vergelijk komen."

Volgens Sophie In ’t Veld is het antwoord op die vraag dat Europa snel in actie komt. "Het is heel belangrijk dat Europa heel snel gaat opgroeien en stappen gaat nemen. Dat heeft te maken met de Defensie-unie, met uitbreiden met landen op de Westelijke Balkan en met energie-onafhankelijkheid. Dit conflict raakt ook Nederland. Het gaat om ons continent, het grenst aan de Europese Unie. Natúúrlijk raakt het ons ook."

Luister het hele gesprek terug:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie