Buitenland
VPRO

'Steeds meer jonge Zuid-Koreanen blijven liever single dan dat ze trouwen'

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Steeds meer jonge Zuid-Koreanen blijven liever single dan dat ze trouwen'

Steeds meer Zuid-Koreaanse vrouwen stellen trouwen en het krijgen van kinderen uit, en daar springen streamingplatforms gretig op in met talloze series. ''Iedereen hunkert naar romantiek, maar niet naar kinderen,'' zegt Seoul-correspondent Ifang Bremer in Bureau Buitenland.

Uitgelicht: Zuid-Korea

Liever kinderloos

Steeds meer jongeren blijven bewust single - ook wel bihon genoemd. Of beginnen in ieder geval niet aan een gezin, zegt Bremer. “Deze week bleek uit cijfers zelfs dat 45 procent van de Zuid-Koreaanse vrouwen bewust liever kinderloos blijft. En dat is een groot probleem voor Zuid-Korea, dat het laagste vruchtbaarheidscijfer ter wereld heeft. Tegelijkertijd hunkert iedereen wel eens naar romantiek. Daar spelen de TV en Netflix-series zoals Single Inferno 2 slim op in.''

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Genderkloof

Vrouwen die een carrière willen, en dat zijn er steeds meer, zien meer obstakels dan mogelijkheden als ze een kind krijgen. En dat is een slechte zaak voor vrouwen. Mannen zien die obstakels minder. Bremer: ''De loonkloof tussen mannen en vrouwen is er het grootst van alle OECD-landen. Ook raken steeds vaker vrouwen hun baan kwijt als ze kinderen krijgen. Als de gelijkheid wordt aangepakt, dan zal ook het vruchtbaarheidscijfer omhooggaan, omdat er dan juist meer Zuid-Koreaanse vrouwen beginnen met kinderen krijgen.''

Schot in de zaak

Wat de regering zou moeten doen als reactie hierop, zegt Bremer, is de sociale voorzieningen voor ouders uitbreiden en die ook beschikbaar maken voor alleenstaande ouders. ''Pas dan komt er wellicht weer schot in de zaak en zien Zuid-Koreaanse jongeren het weer zitten om kinderen te krijgen. Maar het is maar de vraag of deze trend kan worden teruggedraaid," zegt Bremer.

Meer weten over meer de Zuid-Koreaanse single? Lees hier meer:

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie