Buitenland

Kunnen we over vijftig jaar nog wel skiën?

foto: Anne van der Veenfoto: Anne van der Veen
  1. Nieuwschevron right
  2. Kunnen we over vijftig jaar nog wel skiën?

[KRO-NCRV] Het is de hobby van ruim één miljoen Nederlanders: wintersport. Maar als het klimaat zo blijft veranderen als het nu doet, kan het over vijftig jaar wel eens klaar zijn met deze hobby. NPO Radio 1-verslaggever Anne van der Veen gaat in het Oostenrijkse dorpje Werfenweng op onderzoek uit om te kijken of we het tij nog kunnen keren.

In Werfenweng doen ze er alles aan om milieuvriendelijk te zijn. Wie met de trein komt, kan gebruik maken van flexibel openbaar vervoer naar de wintersportplaats. Ook in het dorp wordt voor de milieuvriendelijke reiziger goed gezorgd, zodat ze de auto niet hoeven missen.

'Op vakantie willen mensen niets aan het milieu doen'

Maar in Werfenweng merken ze dat mensen uit de auto krijgen niet zo makkelijk is. En dat klopt volgens Lector Duurzaam Vervoer en Toerisme aan de Hogeschool NHTV in Breda. “Mensen zijn thuis nog wel geneigd om iets voor het milieu te doen zoals afval scheiden, maar op vakantie willen ze het alleen doen als het heel makkelijk is. En met de trein reizen kost meer moeite en geld en dat wil de toerist niet”.

Met de trein reizen alleen is niet voldoende om het milieu te sparen. Eigenlijk zou je als wintersporter niet zeven dagen moeten skiën. Want skiën geeft veel druk op de bergen en al die sneeuwkanonnen kosten veel energie. Volgens de lector zou de wintersporter zich een paar dagen moeten storten op milieuvriendelijke wintersport alternatieven als wandelen, langlaufen en paardentochtjes maken.

Sporadisch skiën

Al deze ‘groene’ alternatieven bieden ze in Werfenweng ook gratis aan. Alles om de toerist van de piste af te krijgen. Volgens de burgemeester van het dorp, Peter Brandauer, is dat echt nodig.

Brandauer is al bijna dertig jaar burgemeester in het dorp en ziet de sneeuwgrens langzaam omhoog schuiven. “Als het zo door gaat dan kan je over vijftig jaar in Werfenweng en alle andere laag gelegen skigebieden in de Alpen nog maar sporadisch skiën”.

Verdeelde meningen

Toch zijn er ook inwoners in het dorp die het probleem nog niet zien, volgens hen is de ene winter gewoon goed en de andere wat minder. Gek vindt Lector Duurzaam Toerisme Paul Peeters dat: “Veertig jaar geleden was het nooit de vraag ligt er wel sneeuw, nu is het bij elk nieuw seizoen weer spannend”.

Bekijk hier de reportage


Ster advertentie
Ster advertentie