Buitenland
NOS

Israël valt Syrische en Iraanse doelen aan op opvallend moment

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Israël valt Syrische en Iraanse doelen aan op opvallend moment

Israël heeft afgelopen nacht militaire doelen in Syrië gebombardeerd. Daarbij zijn stellingen van Syrische en Iraanse troepen geraakt, zegt het Israëlische leger. Het gaat om opslagplaatsen, barakken en luchtafweergeschut. Ook zou Irans militaire hoofdkwartier op de luchthaven van Damascus zijn bestookt.

Volgens het Syrische staatspersbureau Sana zijn zeker drie militairen omgekomen. Kort daarvoor had het persbureau al bericht over "Israëlische agressie" boven de hoofdstad. "Volgens Israël is het een vergeldingsactie die komt als reactie op het plaatsen van explosieven op de Golanhoogte. De grensregio tussen Israël en Syrië. Israël zegt dat Syrië met hulp van Iran die explosieven heeft geplaatst dus vannacht kwamen die luchtaanvallen. Op Syrische doelen, maar ook op Iraanse doelen in Syrië", zei correspondent Ties Brock in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Amerikaans bezoek

De aanval komt op een opvallend moment, want vandaag begint de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, zijn driedaagse reis naar Israël. "Vandaag heeft hij een ontmoeting met de Israëlische premier Netanyahu en met een vertegenwoordigen uit Bahrein. Wat ze precies gaan bespreken is niet duidelijk. Al denk ik dat ze het wel over Iran gaan hebben. Dat is de belangrijkste vijand in die regio volgens Israël, maar ook volgens die Golfstaten en volgens Amerika", aldus Brock.

Pompeo zou mogelijk ook op bezoek gaan bij een Israëlische nederzetting in bezet Palestijns gebied, op de Westelijke Jordaanoever. Heel opvallend, volgens Brock: "Dat heeft nog nooit een voorganger van hem gedaan. Hij zou de eerste Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zijn die op bezoek gaat in zo'n nederzetting. Het idee is altijd geweest, ook van Amerika, dat die nederzettingen illegaal zijn volgens het Internationaal Recht. Dat vinden bijna alle landen ter wereld, maar onder Trump is Amerika daar anders over gaan denken. Een jaar geleden heeft Pompeo gezegd dat wat Amerika betreft die nederzettingen niet per se illegaal zijn. Toen was er een Israëlische wijnboer op Palestijns gebied die een wijnsoort naar Pompeo heeft genoemd als dank voor zijn nieuwe standpunt. Mogelijk gaat hij op bezoek bij die wijnboer, maar dat zou wel ook een politiek statement zijn."

Biden

Gisteren heeft premier Netanyahu voor het eerst gesproken met Joe Biden: "Dat was wat aan de late kant, maar Trump was ook een heel belangrijke bondgenoot voor Netanyahu. Zijn profielfoto op Twitter was er een samen met Trump en hij noemde hem eerder al de grootste vriend van Israël ooit in het Witte Huis. Voor hem was het dus wel jammer dat Trump die verkiezingen verloor. Maar Netanyahu ziet ook wel dat onder Biden Amerika geen anti-Israëlische koers zal varen. Biden staat bekend als een pro-Israëlische politicus, maar wel anders dan Trump. Iets minder stevig", aldus Brock.

Israel

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie