Buitenland
VPRO

Turkse gepensioneerden eten gras

foto: Gazete İpekyol / YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. Turkse gepensioneerden eten gras

Knabbelen op een stukje gras op je oude dag, omdat het eten simpelweg te duur is - het klinkt onwerkelijk. Maar nu maakt een gepensioneerde Turkse man daar in een filmpje een punt van, vertelt VPRO-journalist en Turkijekenner Cevahir Varan in Bureau Buitenland.

Uit eigen initiatief heeft een man in Turkije een video gemaakt waarin hij de economische positie van gepensioneerden in het land ter discussie stelt. "In die video zegt hij dat gepensioneerden een stukje gras moeten eten, omdat de voedselprijzen te duur zijn geworden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Daarmee raakt hij een gevoelige snaar onder gepensioneerde mensen in Turkije, vertelt Varan. "Deze groep heeft het zwaar. Ze klagen al langer over hun economische situatie. Vaak wordt er dan bij geroepen dat ze een stukje gras moeten eten. In het Turks is het gebruikelijk om deze grap te maken", legt de Turkijekenner uit.

Begin dit jaar heeft de Turkse regering de portemonnee opengetrokken voor de ouderen, vervolgt Varan. "Nu krijgt een gepensioneerde op z'n minst omgerekend 300 euro per maand. Maar dat vinden de ouderen te weinig. Niet alleen voedselprijzen, maar ook bijvoorbeeld huurprijzen zijn enorm gestegen door de inflatie."

Kan zo'n video dan indruk maken? De grap is al eerder gemaakt, vertelt Varan. "Dertig jaar terug was het een satirische sketch op de Turkse televisie. Een oude man zat wanhopig op de grond te zoeken naar een stukje gras om op te eten. Een voorbijganger kwam ernaar toe en nam hem mee - naar een restaurant, zou je denken. Maar wat gebeurde: ze gingen naar een heel groot grasveld. 'Hier heb je ontzettend veel gras, smul er maar van.' Dat was de grap toen, dit is de grap nu."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Luister de hele aflevering: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie