Buitenland
WNL

'Twitterban voor Trump maakt van hem een martelaar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Twitterban voor Trump maakt van hem een martelaar'

De Amerikaanse president Donald Trump is voorgoed verbannen van Twitter omdat hij met zijn tweets zou aanzetten tot geweld. De ban maakt van Trump een martelaar voor zijn volgers, zegt Amerika-deskundige Willem Post in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

Niet alleen Twitter doet Trump in de ban, maar ook Facebook, Instagram en Tiktok nemen maatregelen. "Je wakkert wel ideeën aan bij de achterban van Trump. Hij zegt ook dat zijn stem en zijn kiezers onherroepelijk doorgaan."

Boze achterban

Trump voorgoed de toegang tot zijn sociale mediakanalen afnemen, is dan ook een slecht idee volgens Post. "Ik begrijp de paniek op dit moment. In ieder geval tot 20 januari kan ik me een blokkade goed voorstellen. Maar daarna, dat lijkt me ingewikkeld. Je maakt van hem een soort martelaar. Zijn achterban heeft nog meer motivatie om heel erg boos te worden. En ze zijn al zo boos."

Correspondent in Washington voor Elsevier Weekblad Emile Kossen is het eens met Post. Het blokkeren van Trump en zijn achterban zou averechts werken. "Deze accounts weghalen helpt niet. Het maakt het alleen maar lastiger om deze mensen te volgen en mogelijk tegen te houden", zegt Kossen.

Moet Trump worden afgezet?

Ondertussen is de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, bezig met een afzettingsprocedure. "Dat is geen goede zaak", zegt Post. "De wonden zijn al heel erg diep. Trump zit opgesloten in een bunker en is gekortwiekt. Nancy Pelosi weet dat dit in de Senaat geen kans heeft. Het is een politiek statement. Ze wil de Republikeinen ook dwingen om te stemmen. Dan kun je tot in de eeuwigheid zeggen: 'Deze Republikein was tegen'."

Het zou beter zijn om Trump de laatste tien dagen van zijn presidentschap "gekortwiekt" te laten zitten, zegt Post. "De generaals van het leger hebben al gezegd dat ze trouw hebben gezworen aan de grondwet, niet aan de president. Ook Mike Pence heeft z'n verantwoordelijkheid genomen. Ik weet zeker dat Joe Biden er ook niet achter staat wat Pelosi doet."

Een afzettingsprocedure zou ook betekenen dat de eerste weken van het Biden-presidentschap in het teken staan van de impeachment-procedure in de Senaat. "Dat helingsproces waar Biden het steeds over heeft, kun je dan wel vergeten", zegt Post.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie