Buitenland
VPRO

De Chinese man moet aan de bak

foto: NICOLAS ASFOURI / AFPfoto: NICOLAS ASFOURI / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Chinese man moet aan de bak

Had ik maar nooit het jawoord gegeven aan mijn man. Dat denken steeds meer vrouwen in China. 20 procent van de getrouwde vrouwen zegt dat ze spijt heeft van haar huwelijk, terwijl dat in 2012 nog 9 procent was. Dat blijkt uit onderzoek van de Chinese overheid.

vpro bb chinahuwelijk

Kinderen opvoeden en het huishouden runnen, terwijl hun man thuis weinig doet. Een groeiend aantal vrouwen in China is er klaar mee. Opvallend is dat de Chinese regering zelf met dit nieuws komt, vertelt Chinakenner Manya Koetse in Bureau Buitenland. ''De overheid roept duidelijk op dat het nu aan de man is om mee te gaan met de tijd, en meer huishoudelijke taken op zich moet nemen om de vrouw gelukkig te maken.''

Eerder lag de druk vanuit de overheid en familie vooral op jonge vrouwen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het vooral dertigers zijn die zeggen dat ze spijt hebben van hun huwelijk. Zij werden immers geboren tijdens de eenkindpolitiek, waardoor ze gelijkwaardig aan jongens werden opgevoed. ''Voor het eerst was er sprake van gelijke kansen'', zegt Koetse. Ook vrouwen kunnen daardoor carrière maken. Tegelijkertijd wordt van hen verwacht dat ze trouwen en kinderen krijgen, omdat China kampt met een demografisch probleem. Niet eerder was het geboortecijfer zo laag.

Meer vrouwen verzetten zich tegen de sociale druk om carrière te maken én kinderen te baren. ''Ben je vrouw, 25 jaar of ouder en single, dan word je bovendien gezien als leftover woman'', legt Koetse uit. Maar, realiseert China zich nu, die sociale druk werkt averechts. ''Daarom kijkt de overheid nu naar de man'', zegt Koetse. ''De overheid moet wel. Vrouwen zijn hoger opgeleid dan ooit, gemoderniseerd en vaker financieel onafhankelijk. Wil het land het probleem van vergrijzing en het overschot aan mannen oplossen, dan moet het kijken naar nieuwe vormen van het huwelijk.''

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie