Buitenland
NOSNTR

Veel Russen blijven ook in Rusland: 'Niet iedereen kan het zich permitteren'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veel Russen blijven ook in Rusland: 'Niet iedereen kan het zich permitteren'

Veel Russen proberen het land te ontvluchten vanwege de mobilisatie, maar er zijn ook Russen die blijven. Tot grote zorgen van de Russische Alexandra, die inmiddels al meer dan tien jaar in Nederland woont, getrouwd is met een Nederlandse man en 3 kinderen hier heeft. Haar familie zit nog in Rusland, onder meer haar broers. Zij lopen het risico te worden opgeroepen voor het leger.

De Russische broer van Alexandra blijft in Rusland

"Elke dag wordt het alleen maar erger", vertelt Alexandra in Nieuws en Co. "Het begon met alle vrijheden ontnemen. Nu met de mobilisatie en binnenkort gaan de grenzen dicht. Het zijn geen goede vooruitzichten."

Vluchten

Alexandra vertelt dat veel Russen niet kunnen vluchten. "Sommige mensen vluchten als er spaargeld is. Zij kunnen zich dat permitteren. Niet iedereen kan dat doen. Dan blijven ze in Rusland en hopen ze dat ze geen oproep krijgen of proberen ze in geheime appartementen of huizen te wonen, zodat ze niet opgezocht kunnen worden."

Familie

De familie van Alexandra hoopt dat ze niet opgeroepen worden om te vechten. "Als het wel gebeurt, dan is het even kijken wat er mogelijk is. Je kan natuurlijk een oproep negeren, maar dan loop je kans om celstraf te krijgen. Dan is het afwegen of je naar de gevangenis wil of naar het front. De meeste mensen willen niet vechten en andere mensen vermoorden." Maar ze praten niet veel over de mogelijke situatie waarin haar broers opgeroepen worden om te vechten in het Russische leger. "Ze hopen heel erg dat het niet gebeurt."

Daarnaast ziet haar familie ook een verschil in waar mensen worden opgeroepen. "We hebben gemerkt dat veel meer mensen worden opgeroepen uit afgelegen regio’s dan uit grote steden als Moskou of St. Pietersburg."

Toch blijven

Ondanks de aanzienlijke kans dat haar familieleden worden opgeroepen, vluchten ze niet. "Ze blijven wel. Ze voelen het nog niet zo dichtbij komen. Als ze opgeroepen worden, gaan ze het waarschijnlijk proberen te ontwijken", vertelt Alexandra. "Vanaf dag 1 heb ik gezegd: pak je spullen en ga ergens naar toe. Je kan ook met de trein naar bijvoorbeeld Kazachstan of andere landen. Dat was een beetje te ver voor ze. Ze denken dat het nog niet zo dichtbij is."

Dat frustreert haar enorm. "Je wilt natuurlijk helpen, maar je hebt geen middelen. Je kan er alleen maar over praten. Ze zijn volwassen mannen, dus dan beslissen ze gewoon zelf wat ze doen. Misschien is het ook een beetje Rus eigen dat je een beetje fatalistisch bent. Dat je denkt: ik ga wel even kijken wat komt."

NC Alexandra

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie