Buitenland
NOS

Brazilië in shock na overlijden Braziliaanse voetballegende Pelé

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Brazilië in shock na overlijden Braziliaanse voetballegende Pelé

De Brazilianen waren er al wel op voorbereid, in de afgelopen maanden was al een paar keer gewaakt bij het ziekenhuis waar hij lag. Maar toch was voor velen de schok groot toen het nieuws kwam: Pelé is overleden. De Braziliaanse voetballer werd 82 jaar. Pelé werd op 23 oktober 1940 geboren als Edson Arantes do Nascimento. Hij wordt door velen gezien als de beste voetballer aller tijden.

Voetballegende Pelé overleden: '3 dagen van nationale rouw aangekondigd'

"Dat Pelé zou overlijden op korte termijn, was wel duidelijk. Daar hield iedereen rekening mee. Mensen zaten bij het ziekenhuis in Sao Paolo, die waren daar verzameld en wisten dat het ging gebeuren", vertelt Latijns-Amerika correspondent Boris van der Spek in het NOS Radio 1 Journaal. "Toen het nieuws naar buiten kwam, zijn er 3 dagen van nationale rouw aangekondigd."

In Rouw

Het nieuws dat de 82-jarige voetballegende was overleden, kwam hard aan bij veel Brazilianen. "Er liepen veel fans op straat met het voetbalshirt en in Santos, waar Pelé het grootste deel van zijn leven heeft gespeeld, verzamelden fans en werden kaarsjes aangestoken en vlaggen en sjaals neergelegd. Er werd gehuild om deze grote voetballer."

Sportwereld

Ook de sportwereld reageert massaal op het overlijden van Pelé. "Voetbalbonden, voetbalclubs, spelers, coaches, iedereen heeft erop gereageerd. Neymar, een van de grootste voetballers van het moment, had wat mij betreft een van de mooiste reacties. Hij had het erover dat Pelé een stem gaf aan de armen en de zwarte bevolking in Brazilië", zegt Van der Spek. "Ook wat de spits van Manchester City, Haaland zei, was ontzettend mooi. Hij zei: alles wat grote voetballers ooit hebben gedaan, was al gedaan door Pelé."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Legende

"Je hebt altijd discussies over wie de grootste is. Dat zijn vermoeiende discussies en ik denk dat we daar ook niet aan moeten beginnen, maar de invloed van Pelé op het voetbal kan echt niet onderschat worden", zegt Van der Spek. "Naast zijn prijzenkast, niemand won zoveel wereldbekers als hij, niemand maakte zoveel doelpunten, maar het is ook vooral wat hij aan de Brazilianen gaf. De spelvreugde. Hij won het WK met Brazilië in 1970, een moeilijke periode tijdens de dictatuur. Maar hij hielp ook mee een manier te introduceren die Brazilië echt een identiteit heeft gegeven. Het gevoel van een balletje trappen op de Copa Cobana, dat vrolijk en speelachtige. Het zijn de grootste spelers die een land of maatschappij echt kunnen veranderen."

Volgens Van der Spek heeft Pelé dat ook zeker gedaan. "Daarom behoort hij zeker tot een van de grootste hier in Zuid-Amerika", zegt hij. "Hij was ook heel actief, tot op het laatste kwam hij op televisie, hij verscheen in reclamespotjes en liet zich graag interviewen. Hij was ook geen onbescheiden man: hij praatte graag over zichzelf in de derde persoon enkelvoud. Maar voor de Brazilianen was het echt een koning. O Rei, zo noemde ze hem. Het was echt een knuffelbeer en terwijl Brazilië een gepolariseerd en verscheurd land is, was het voor iedereen een held. Ook voor mensen die niet van voetbal hielden."

Afscheid

De Brazilië nemen in Santos afscheid van de oud-voetballer. "In het Urbano Caldeira stadion wordt zijn kist maandag op de middenstip geplaatst en kunnen fans afscheid nemen. Die krijgen maar 24 uur om dat te doen, een dag later vindt er een begrafenistocht plaatst door de stad." De begrafenistocht zal ook langs het huis van de moeder van Pelé gaan. Van der Spek vraagt zich af of dat allemaal in goede banen geleid kan worden. "We kennen de beelden nog van Maradonna in Buenos Aires. Toen was er een bestorming geweest op het Casa Rossa. Ik kan me met de voetbalgekke fans in Brazilië niet voorstellen dat ze daar heel rustig een rondje gaan lopen."

Na de tocht zal Pelé begraven worden in besloten kring.

RJN Pele

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie